پنجشنبه 1 آذر ماه 1403 | ثبت نام | ورود | کاربر مهمان  | فارسی   English
قیمت‌‌های ارز همواره بر حسب کمیت‌‌های پولی تعریف می‌شود؛ در ایران نیز طبعاً همین روال علمی معمول بوده است. چهل‌وچند سال است که قیمت ارز به استثنای وقفه‌های کوتاه سیر صعودی داشته است چرا که نقدینگی به دلیل کسری‌های عمده بودجه دولت، به دلیل بدهی عمده بانک‌ها به بانک مرکزی، به دلیل بدهی‌های بزرگ شرکت‌‌های دولتی به بانک مرکزی، به دلیل فروش ارز زیاد دولت به بانک مرکزی در روزهای خوش صادرات نفت و… رشدهای دائمی داشته است. امروز نیز سیاست‌گذار در اندیشه کنترل متغیرهای پولی است تا قیمت ارز را کنترل کند. اما وضعیت جاری متفاوت است. از سال ۱۳۹۷ رشد سطح عمومی قیمت‌ها از افزایش نقدینگی بیشتر بوده است. این را می‌توان چنین تعبیر کرد که متغیرهای تعیین‌کننده قیمت ارز حداقل تا حدی از کمیت‌های پولی فراتر رفته است. با توجه به وضعیت روابط خارجی جاری ایران، موقعیت برجام و تحریم‌ها، روشن است که متغیر «سیاست» اکنون تأثیر اصلی را بر قیمت ارز دارد؛ محدودکردن و محروم‌کردن ایران از دسترسی به ارزی که حاصل صادرات پرمشقت امروز کشور است، در کنار گرایش عمده به خروج سرمایه از کشور، عامل عمده افزایش نرخ ارز این روزهاست. به بیان دیگر، فقط بررسی معمول متغیرهای پولی توضیح نمی‌دهد که چرا قیمت ارز با این شتاب و سرعت بالا می‌رود، بلکه این عامل که ایران نمی‌‌تواند از بخش بزرگتری از ارز صادراتی خود استفاده کند، دلیل اصلی بروز وضعیت جاری است. وقتی نسبت نقدینگی به سطح عمومی قیمت‌­ها صعودی نیست، این بدآن معناست که سیاست‌گذار نباید به ابزار سیاست‌گذاری قدیم برای کنترل انتظارات مردم بپردازد؛ بدآن معناست که اقتصاد با سرعتی بسیار بالا به سمت نرخ‌های تجربه‌نشده تورم حرکت می‌‌کند. سیاستگذار باید بداند که در این شرایط فقط با کنترل متغیرهای پولی راه به جایی نمی‌‌برد، بلکه به‌‌علاوه بیش از آن‌که به دنبال کنترل نقدینگی باشد، باید به ترکیب «پول» و «شبه پول» در متغیر نقدینگی حساس باشد. عمده آن است اقداماتی انجام دهد که ارز کشور در دسترس قرار گیرد، و گرایش به خروج سرمایه از ایران آرام گیرد. در چنین شرایطی، پیش‌بینی اینکه قیمت ارز با دقت قابل‌قبول چه خواهد شد، ممکن نیست. تنها می‌توان گفت که روند افزایشی است، و سرعت تغییرات هم می‌تواند بسیار شدید شود. البته، چارتیست‌ها با نمودارهای خود سطوح مقاومتی را برای قیمت ارز و تغییرات آن تعریف خواهند کرد، ولی دقت این پیش‌بینی‌ها محدود است. افزایش قیمت دلار و تضعیف قیمت دینار در کشور عراق طی دو ماه اخیر دلیل مشابهی داشت، با این تفاوت که دولت عراق توانست با سرعت مذاکره کرده و وضعیت عادی را به بازار برگرداند. اگر سیاست‌‌گذار به اقدام عاجل دست نزند، و علت اصلی افزایش قیمت ارز (و به تبع آن سطح عمومی قیمت‌ها) را نادیده بگیرد، آحاد جامعه را در معرض این خطر عمده قرار می‌دهد که نرخ‌های تورم لجام‌گسیخته‌تری را تجربه کنند.
عنوان افته: افته‌ی شرکت بادی‌شاپ اینترنشنال 2001 PLC
منابع و مآخذ:
عنوان افته: افته‌ی راه‌آهن جِی‌اند‌اِل
منابع و مآخذ:
عنوان افته: افته شرکت فراز سیستم پیشرو
منابع و مآخذ: افته شرکت فراز سیستم پیشرو در سرفصل مدیریت سرمایه در گردش و سودآوری قابل طبقه‌بندی است.
عنوان افته: افته شرکت پوشاک همیار
منابع و مآخذ: افته شرکت پوشاک همیار در سرفصل «مدیریت سرمایه در گردش و سودآوری» از کتاب “افته‌هایی در مالی شرکت‌ها” قابل طبقه‌بندی است.
عنوان افته: شرکت سهامی بن‌اندجری
منابع و مآخذ:
عنوان افته: شرکت شهرسازی و خانه‌سازی باغمیشه
منابع و مآخذ:
عنوان افته: شرکت نایک
منابع و مآخذ:
عنوان افته: آبنبات ناستی
منابع و مآخذ: این افته برگرفته از کتاب Capital budgeting: theory and practice نوشتۀ Peterson و Fabozzi است.
عنوان افته: شركت بسته‌بندی جمشید
منابع و مآخذ: ویرایش اخیر این افته در سال 1389 از افتة قدیمی The Sabbath Container Company تهیه‌شده توسط مدرسة بازرگانی هاروارد Harvard Business School برگرفته شده است.
عنوان افته: تجارت ناهام
منابع و مآخذ: ويرايش اول Naham Enterprises از كتاب تصميم‌گيري مالي نوشتة R. M. Srivastava برگرفته شده كه در سال 1984 در هند انتشار يافته است. در ويرايش دوم اين متن تغييراتي در ارقام داده شده است.
عنوان افته: فروشگاه یراق‌آلات صداقت
منابع و مآخذ: سوژه اصلی افته اقتباس از Westgate Hardware Company است كه در سال 1984 توسط پروفسور ریچارد پت‌وی ویرایش نهایی شده، و متناسب با اوضاع ایران بازسازی شده است.
عنوان افته: شركت ابزار فنی پزشكی
منابع و مآخذ: این افته اقتباسی است از افته Advanced Medical Technology Corporation كه برای تدریس در دورة عالی مدیریت اعتبارات در مهر ماه سال 1378 ترجمه و تنظیم شده است: Case 287-028, 1996, Harvard Business School
عنوان افته: شركت مسكن آفرین
منابع و مآخذ: این افته توسط آقایان دكتر حسین عبده تبریزی و غلام‌رضا افشار براساس اطلاعات واقعی درمورد شركتی ایرانی در پاییز سال 1373 تهیه شده است.
عنوان افته: شركت تولیدی صنعت‌آفرینان
منابع و مآخذ: این افته از روی افتة «شركت لیكویی گاز» اقتباس شده است. ارقام و پاره‌ای اطلاعات متناسب با اوضاع شركت‌های بزرگ ایرانی در سال‌های اخیر تغییر كرده است
عنوان افته: شركت قطعات فلزی كوچك
منابع و مآخذ: این افته برای نخستین بار در مرداد ماه سال 1378 در دورة عالی مدیریت اعتبارات به مدیران بانك سپه در اوشان ارائه شد
© Copyright 2011 iranfinance.net All Rights Reserved. Powered by : HomaNic.com | Developed by :