پنجشنبه 1 آذر ماه 1403 | ثبت نام | ورود | کاربر مهمان  | فارسی   English
قیمت‌‌های ارز همواره بر حسب کمیت‌‌های پولی تعریف می‌شود؛ در ایران نیز طبعاً همین روال علمی معمول بوده است. چهل‌وچند سال است که قیمت ارز به استثنای وقفه‌های کوتاه سیر صعودی داشته است چرا که نقدینگی به دلیل کسری‌های عمده بودجه دولت، به دلیل بدهی عمده بانک‌ها به بانک مرکزی، به دلیل بدهی‌های بزرگ شرکت‌‌های دولتی به بانک مرکزی، به دلیل فروش ارز زیاد دولت به بانک مرکزی در روزهای خوش صادرات نفت و… رشدهای دائمی داشته است. امروز نیز سیاست‌گذار در اندیشه کنترل متغیرهای پولی است تا قیمت ارز را کنترل کند. اما وضعیت جاری متفاوت است. از سال ۱۳۹۷ رشد سطح عمومی قیمت‌ها از افزایش نقدینگی بیشتر بوده است. این را می‌توان چنین تعبیر کرد که متغیرهای تعیین‌کننده قیمت ارز حداقل تا حدی از کمیت‌های پولی فراتر رفته است. با توجه به وضعیت روابط خارجی جاری ایران، موقعیت برجام و تحریم‌ها، روشن است که متغیر «سیاست» اکنون تأثیر اصلی را بر قیمت ارز دارد؛ محدودکردن و محروم‌کردن ایران از دسترسی به ارزی که حاصل صادرات پرمشقت امروز کشور است، در کنار گرایش عمده به خروج سرمایه از کشور، عامل عمده افزایش نرخ ارز این روزهاست. به بیان دیگر، فقط بررسی معمول متغیرهای پولی توضیح نمی‌دهد که چرا قیمت ارز با این شتاب و سرعت بالا می‌رود، بلکه این عامل که ایران نمی‌‌تواند از بخش بزرگتری از ارز صادراتی خود استفاده کند، دلیل اصلی بروز وضعیت جاری است. وقتی نسبت نقدینگی به سطح عمومی قیمت‌­ها صعودی نیست، این بدآن معناست که سیاست‌گذار نباید به ابزار سیاست‌گذاری قدیم برای کنترل انتظارات مردم بپردازد؛ بدآن معناست که اقتصاد با سرعتی بسیار بالا به سمت نرخ‌های تجربه‌نشده تورم حرکت می‌‌کند. سیاستگذار باید بداند که در این شرایط فقط با کنترل متغیرهای پولی راه به جایی نمی‌‌برد، بلکه به‌‌علاوه بیش از آن‌که به دنبال کنترل نقدینگی باشد، باید به ترکیب «پول» و «شبه پول» در متغیر نقدینگی حساس باشد. عمده آن است اقداماتی انجام دهد که ارز کشور در دسترس قرار گیرد، و گرایش به خروج سرمایه از ایران آرام گیرد. در چنین شرایطی، پیش‌بینی اینکه قیمت ارز با دقت قابل‌قبول چه خواهد شد، ممکن نیست. تنها می‌توان گفت که روند افزایشی است، و سرعت تغییرات هم می‌تواند بسیار شدید شود. البته، چارتیست‌ها با نمودارهای خود سطوح مقاومتی را برای قیمت ارز و تغییرات آن تعریف خواهند کرد، ولی دقت این پیش‌بینی‌ها محدود است. افزایش قیمت دلار و تضعیف قیمت دینار در کشور عراق طی دو ماه اخیر دلیل مشابهی داشت، با این تفاوت که دولت عراق توانست با سرعت مذاکره کرده و وضعیت عادی را به بازار برگرداند. اگر سیاست‌‌گذار به اقدام عاجل دست نزند، و علت اصلی افزایش قیمت ارز (و به تبع آن سطح عمومی قیمت‌ها) را نادیده بگیرد، آحاد جامعه را در معرض این خطر عمده قرار می‌دهد که نرخ‌های تورم لجام‌گسیخته‌تری را تجربه کنند.
دكتر حسین عبده تبریزی
حسین عبده تبریزی در سال 1330 در تهران متولد شد. در سال 1352، کارشناسی بازرگانی از مدرسۀ عالی بازرگانی و کارشناسی زبان انگلیسی از دانشگاه علامۀ طباطبایی دریافت نمود. در سال 1353، تحصیلات خود را رشتۀ مدیریت بازرگانی در مرکز مطالعات مدیریت ایران در سطح کارشناسی ارشد ادامه داد و تحصیلات عالی خود را در در سطح دکترای رشتۀ امور مالی و بانکداری در مدرسۀ عالی بازرگانی منچستر در سال 1355 به پایان رساند.
سابقۀ تدریس دکتر عبده به دهۀ 50 بازمی‌گردد. از آن زمان تا کنون وی در بسیاری از مؤسسات آموزش عالی، سازمان‌ها‌ و مراکز تحقیقاتی کشور تدریس کرده است. دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علامۀ طباطبایی و دانشگاه امام صادق (ع) تنها برخی از مؤسساتی است که دکتر عبده در آن‌ها به تدریس دانش مالی پرداخته است. وی هم‌چنین عضو هیأت علمی تمام‌وقت مؤسسۀ عالی پژوهش در برنامه‌ریزی و توسعه، دانشگاه امام صادق (ع) و دانشگاه علامۀ طباطبایی بوده است.
حوزه‌های تحقیقاتی اخیر وی شامل بررسی بحران مالی 2008، بررسی حباب در بورس اوراق بهادار تهران، نظارت بر بازارهای سرمایه، نظریۀ ساختار سرمایه، تأمین مالی بخش مسکن و مالی رفتاری در بورس اوراق بهادار تهران است.
دکتر عبده تبریزی مترجم کتاب‌های خطر و بازده، مدیریت مالی، بازارها و نهادهای مالی و چندین کتاب دیگر است. وی هم‌چنین مؤلف کتاب‌های افته‌هایی در مدیریت مالی، مجموعۀ مقالات مالی و سرمایه‌گذاری، اندازه‌گیری و مدیریت ریسک بازار و واژگان مالی است. وی عضو هیأت تحریریۀ نشریه‌های متعدد و از جمله صاحب‌امتیاز روزنامۀ سرمایه بوده است.

برخی از مهم‌ترین فعالیت‌های اجرایی حسین عبده تبریزی به شرح زیر است:
  •   رئیس هیأت مدیرۀ لیزینگ بانک اقتصاد نوین (1389-1385)
  •   رئیس هیأت مدیرۀ کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران (1389-1386)
  •   مدیر عامل شرکت تأمین سرمایۀ نوین (1389-1387)
  •   مدير عامل شركت تأمین سرمایۀ اقتصاد نوین (1387-1385)
  •   دبير كل مؤسسة توسعة صنعت سرمايه‌گذاري ايران (1387-1385)
  •   دبیر کل بورس اوراق بهادار تهران (1384-1382)
  •   مشاور وزير امور اقتصادي و دارايي (1384-1380)
  •   رئیس هیأت مدیرۀ بانک اقتصاد نوین (1382-1380)
  •   مدير عامل شركت سرمايه‌گذاري ساختمان ايران (1380-1376)
  •   رئیس هیأت مدیرۀ شركت خدمات پژوهش و مشاوره مالي تابان خرد (امروز-1385)
  •   رئیس هیأت مدیرۀ شركت بین‌الملل سرمایه گذاری و خدمات مالي خردپايه (امروز-1384)


میثم رادپور
میثم رادپور در سال 1361 در تهران متولد شد. وی در سال 1384 مدرک کارشناسی مدیریت بازرگانی از دانشگاه تهران و در سال 1386 کارشناسی ارشد مدیریت مالی از دانشکدۀ حسابداری و مدیریت دانشگاه شهید بهشتی دریافت نمود.
وی هم‌اکنون مدیرعامل شرکت مالی ماتریس پارس کیش است و به‌عنوان دستیار دکتر حسین عبده تبریزی در دانشگاه شهید بهشتی و امام صادق (ع) با وی همکاری می‌کند. میثم رادپور در مؤسساتی مانند مرکز مطالعات تکنولوژیک دانشگاه صنعتی شریف طی دوره‌های آموزشی دانش مالی تدریس کرده است.
وی به همراه دکتر عبده مؤلف کتاب اندازه‌گیری و مدیریت ریسک بازار و نیز جلد دوم مجموعۀ مقالات مالی و سرمایه‌گذاری ( در دست انتشار) است.
زمینه‌های تحقیقاتی و حوزه‌های مطالعاتی میثم رادپور عمدتاً در زمینۀ کمی‌سازی مسائل مالی است. برخی از این حوزه‌ها عبارت است از مدل‌سازی مالی، اندازه‌گیری و مدیریت ریسک ( ریسک بازار، اعتباری، نقدینگی، عملیاتی) و مدل‌سازی معاملات در بازار فارکس. سایر حوزه‌های مطالعاتی موردعلاقۀ وی شامل آمار کاربردی، ریاضیات مالی و اقتصادسنجی است.

برخی از مهم‌ترین فعالیت‌های اجرایی وی به شرح زیر است:
• مدیر عامل شرکت ماتریس پارس کیش (امروز-1389)
• سرپرست واحد مالی بین‌الملل شرکت تأمین سرمایۀ نوین (1389-1388 )
• کارگزار کارگزاری تأمین سرمایۀ نوین در بورس تهران (امروز-1388 )
• کارشناس ارشد واحد بانک‌داری اختصاصی بانک اقتصاد نوین (1389-1387)
© Copyright 2011 iranfinance.net All Rights Reserved. Powered by : HomaNic.com | Developed by :