سه شنبه 13 آذر ماه 1403 | ثبت نام | ورود | کاربر مهمان  | فارسی   English
قیمت‌‌های ارز همواره بر حسب کمیت‌‌های پولی تعریف می‌شود؛ در ایران نیز طبعاً همین روال علمی معمول بوده است. چهل‌وچند سال است که قیمت ارز به استثنای وقفه‌های کوتاه سیر صعودی داشته است چرا که نقدینگی به دلیل کسری‌های عمده بودجه دولت، به دلیل بدهی عمده بانک‌ها به بانک مرکزی، به دلیل بدهی‌های بزرگ شرکت‌‌های دولتی به بانک مرکزی، به دلیل فروش ارز زیاد دولت به بانک مرکزی در روزهای خوش صادرات نفت و… رشدهای دائمی داشته است. امروز نیز سیاست‌گذار در اندیشه کنترل متغیرهای پولی است تا قیمت ارز را کنترل کند. اما وضعیت جاری متفاوت است. از سال ۱۳۹۷ رشد سطح عمومی قیمت‌ها از افزایش نقدینگی بیشتر بوده است. این را می‌توان چنین تعبیر کرد که متغیرهای تعیین‌کننده قیمت ارز حداقل تا حدی از کمیت‌های پولی فراتر رفته است. با توجه به وضعیت روابط خارجی جاری ایران، موقعیت برجام و تحریم‌ها، روشن است که متغیر «سیاست» اکنون تأثیر اصلی را بر قیمت ارز دارد؛ محدودکردن و محروم‌کردن ایران از دسترسی به ارزی که حاصل صادرات پرمشقت امروز کشور است، در کنار گرایش عمده به خروج سرمایه از کشور، عامل عمده افزایش نرخ ارز این روزهاست. به بیان دیگر، فقط بررسی معمول متغیرهای پولی توضیح نمی‌دهد که چرا قیمت ارز با این شتاب و سرعت بالا می‌رود، بلکه این عامل که ایران نمی‌‌تواند از بخش بزرگتری از ارز صادراتی خود استفاده کند، دلیل اصلی بروز وضعیت جاری است. وقتی نسبت نقدینگی به سطح عمومی قیمت‌­ها صعودی نیست، این بدآن معناست که سیاست‌گذار نباید به ابزار سیاست‌گذاری قدیم برای کنترل انتظارات مردم بپردازد؛ بدآن معناست که اقتصاد با سرعتی بسیار بالا به سمت نرخ‌های تجربه‌نشده تورم حرکت می‌‌کند. سیاستگذار باید بداند که در این شرایط فقط با کنترل متغیرهای پولی راه به جایی نمی‌‌برد، بلکه به‌‌علاوه بیش از آن‌که به دنبال کنترل نقدینگی باشد، باید به ترکیب «پول» و «شبه پول» در متغیر نقدینگی حساس باشد. عمده آن است اقداماتی انجام دهد که ارز کشور در دسترس قرار گیرد، و گرایش به خروج سرمایه از ایران آرام گیرد. در چنین شرایطی، پیش‌بینی اینکه قیمت ارز با دقت قابل‌قبول چه خواهد شد، ممکن نیست. تنها می‌توان گفت که روند افزایشی است، و سرعت تغییرات هم می‌تواند بسیار شدید شود. البته، چارتیست‌ها با نمودارهای خود سطوح مقاومتی را برای قیمت ارز و تغییرات آن تعریف خواهند کرد، ولی دقت این پیش‌بینی‌ها محدود است. افزایش قیمت دلار و تضعیف قیمت دینار در کشور عراق طی دو ماه اخیر دلیل مشابهی داشت، با این تفاوت که دولت عراق توانست با سرعت مذاکره کرده و وضعیت عادی را به بازار برگرداند. اگر سیاست‌‌گذار به اقدام عاجل دست نزند، و علت اصلی افزایش قیمت ارز (و به تبع آن سطح عمومی قیمت‌ها) را نادیده بگیرد، آحاد جامعه را در معرض این خطر عمده قرار می‌دهد که نرخ‌های تورم لجام‌گسیخته‌تری را تجربه کنند.
Print Send to Friends
سه شنبه 30 آذر ماه 1389 | hits : 15493 | Code: 177
آبنبات ناستی


آبنبات ناستی

متن افته
--------------------------------------------------------------------------------

 

 

شرکت نشنال فودس در حال بررسی راه‌اندازی خط تولید آبنبات جدیدی به‌نام ناستی است.  این شرکت طی 2 سال، 450 هزار دلار صرف توسعۀ این محصول کرده است. شرکت ناستی  همچنین 100 هزار دلار صرف تحقیقات بازاریابی در 25 یالت کرده است.
 

بر اساس تجربیات حاصل از محصولات قبلی، مدیریت معتقد است که این محصول برای 5 سال و هر سال 4 میلیون بسته فروش خواهد داشت. شرکت می‌تواند  هر بسته را  به قیمت 50 سنت بفروشد. زمین، ساختمان و تجهیزات موردنیاز برای تولید این آبنبات، 1 میلیون دلار هزینه دارد. این هزینه در پایان سال اول پرداخت می‌شود و از سال دوم، تولید محصول آغاز می‌گردد. هم‌چنین 300 هزار دلار سرمایه در گردش برای تولید ناستی موردنیاز است. بر اساس انتظارات نشنال فودس هزینه‌های تولید به‌طور متوسط 60 درصد از درآمد خالص و مجموع هزینه‌های سربار و فروش سالانه  225 هزار دلار برآورد می‌شود. تجهیزات عمری برابر 5 سال دارند و پس از آن ارزش اسقاطی نخواهد داشت. سرمایه در گردش در پایان سال دهم به‌طور کامل بازیافت می‌شود.  استهلاک به‌صورت خطی محاسبه می‌شود  و نرخ مالیات 45% است. شرکت در انتهای سال پنجم، زمین را به ارزش دفتری یعنی 400 هزار دلار می‌فروشد.  برای راه‌اندازی این پروژه، شرکت مبلغ 1 میلیون دلار با نرخ 10% وام می‌گیرد و مابقی را از طریق انتشار سهام عادی تأمین مالی می‌گردد. نرخ بازدۀ پروژه‌هایی با ریسک مشابه 18% است.

 

1.       آیا نشنال فودس باید این آبنبات را تولید کند؟ این نتیجه بر چه مبنایی استوار است؟

2.       آیا اگر هزینه‌های تولید از 65% به 60% برسد، تأثیری در این نتیجه خواهد داشت؟

3.       آیا اگر روش محاسبۀ استهلاک به MACRS تغییر یابد تأثیری در تحلیل شما خواهد داشت؟

4.    فرض کنید انتظار بر این است که رقبا برای رقابت با ناستی وارد عمل شوند و باز هم فرض کنید که تأثیر آن کاهش 5درصدی سالانه در فروش بعد از سال دوم باشد. آیا باز هم شرکت باید ناستی تولید کند؟

5.    بنا به گزارش مدیر مالی، شرکت سطح عمومی قیمت‌ها سالانه 5% افزایش می‌یابد. بنا به مفروضات، تورم بر درآمد فروش و هزینه‌ها تأثیر یکسانی دارد، آیا بازهم تولید آبنبات توجیه‌پذیر است؟

6.    طبیعتاً ارقام برآوردشده در این تحلیل با خطا همراه است. خطای بیشتر به معنی ریسک بیشتر پروژه است. ریسک در کجای این تحلیل لحاظ می‌شود؟

7.       آیا هزینۀ سرمایۀ پروژه در طول عمر پروژه ثابت است؟ توضیح دهید.

8.       اگر بتای اهرمی این پروژه 1.5 باشد، آیا پروژه بدون اخذ وام توجیه‌پذیر است؟

9.       آیا تصمیمات تأمین مالی را باید مستقل از بودجه‌بندی سرمایه‌ای اتخاذ کرد؟

فرم ثبت نظر
نام
آدرس ايميل
متن نظر *
متن کنترلی را وارد کنيد *

در اين بخش نظری ثبت نشده است.
© Copyright 2011 iranfinance.net All Rights Reserved. Powered by : HomaNic.com | Developed by :