امید که سال ۱۴۰۲ بازسازی کشور در همه ابعاد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، و فرهنگی باشد.
شنبه 5 فروردین ماه 1402
دوشنبه 22 اسفند ماه 1401
(کیش اینوکس ۲۰۲۲)
۲۵ لغایت ۲۸ مهرماه ۱۴۰۱
جزیرۀ کیش
در جریان برگزاری این نمایشگاه که با حضور عدۀ زیادی از دستاندرکاران بازارهای مالی کشور تشکیل میشود، نشستهای علمی متعددی برگزار شد. حسین عبده تبریزی مسئولیت شورای علمی این نشستها را برعهده داشت، و خود در چندین نشست از این نمایشگاه شرکت کرد. برنامۀ جلسات برگزارشده در این رویداد به شرح زیر بود:
متن سخنرانی را در اینجا میتوانید بیابید.
شنبه 20 اسفند ماه 1401
روزنامۀ دنیای اقتصاد
شمارۀ ۵۵۸۷، ۱۴۰۱/۰۸/۱۴
پاسخ به مطالبات با «بازی نشانهها»
در این نشست که در روز ۱۴۰۱/۰۸/۱۱ در محل روزنامۀ دنیای اقتصاد تشکیل شد حسین عبده تبریزی به اتفاق دکتر احمد زیدآبادی و دکتر محمد فاضلی در مورد ریشههای اعتراضات و عوامل مختلف منجر به نارضایتی شهروندان صحبت کردند. عبده تبریزی در مورد جنبههای اقتصادی این اعتراضات صحبت کرد و خاطر نشان کرد که بیشک بخشی از این سطح از نارضایتی که در اعتراضات به نمایش گذاشته شده، متأثر و ناشی از مشکلات اقتصادی جامعه است. متن کامل این گفتوگو را در اینجا بیابید.
شنبه 20 اسفند ماه 1401
قیمتهای ارز همواره بر حسب کمیتهای پولی تعریف میشود؛ در ایران نیز طبعاً همین روال علمی معمول بوده است. چهلوچند سال است که قیمت ارز به استثنای وقفههای کوتاه سیر صعودی داشته است چرا که نقدینگی به دلیل کسریهای عمده بودجه دولت، به دلیل بدهی عمده بانکها به بانک مرکزی، به دلیل بدهیهای بزرگ شرکتهای دولتی به بانک مرکزی، به دلیل فروش ارز زیاد دولت به بانک مرکزی در روزهای خوش صادرات نفت و… رشدهای دائمی داشته است. امروز نیز سیاستگذار در اندیشه کنترل متغیرهای پولی است تا قیمت ارز را کنترل کند.
اما وضعیت جاری متفاوت است. از سال ۱۳۹۷ رشد سطح عمومی قیمتها از افزایش نقدینگی بیشتر بوده است. این را میتوان چنین تعبیر کرد که متغیرهای تعیینکننده قیمت ارز حداقل تا حدی از کمیتهای پولی فراتر رفته است. با توجه به وضعیت روابط خارجی جاری ایران، موقعیت برجام و تحریمها، روشن است که متغیر «سیاست» اکنون تأثیر اصلی را بر قیمت ارز دارد؛ محدودکردن و محرومکردن ایران از دسترسی به ارزی که حاصل صادرات پرمشقت امروز کشور است، در کنار گرایش عمده به خروج سرمایه از کشور، عامل عمده افزایش نرخ ارز این روزهاست.
به بیان دیگر، فقط بررسی معمول متغیرهای پولی توضیح نمیدهد که چرا قیمت ارز با این شتاب و سرعت بالا میرود، بلکه این عامل که ایران نمیتواند از بخش بزرگتری از ارز صادراتی خود استفاده کند، دلیل اصلی بروز وضعیت جاری است. وقتی نسبت نقدینگی به سطح عمومی قیمتها صعودی نیست، این بدآن معناست که سیاستگذار نباید به ابزار سیاستگذاری قدیم برای کنترل انتظارات مردم بپردازد؛ بدآن معناست که اقتصاد با سرعتی بسیار بالا به سمت نرخهای تجربهنشده تورم حرکت میکند. سیاستگذار باید بداند که در این شرایط فقط با کنترل متغیرهای پولی راه به جایی نمیبرد، بلکه بهعلاوه بیش از آنکه به دنبال کنترل نقدینگی باشد، باید به ترکیب «پول» و «شبه پول» در متغیر نقدینگی حساس باشد. عمده آن است اقداماتی انجام دهد که ارز کشور در دسترس قرار گیرد، و گرایش به خروج سرمایه از ایران آرام گیرد.
در چنین شرایطی، پیشبینی اینکه قیمت ارز با دقت قابلقبول چه خواهد شد، ممکن نیست. تنها میتوان گفت که روند افزایشی است، و سرعت تغییرات هم میتواند بسیار شدید شود. البته، چارتیستها با نمودارهای خود سطوح مقاومتی را برای قیمت ارز و تغییرات آن تعریف خواهند کرد، ولی دقت این پیشبینیها محدود است. افزایش قیمت دلار و تضعیف قیمت دینار در کشور عراق طی دو ماه اخیر دلیل مشابهی داشت، با این تفاوت که دولت عراق توانست با سرعت مذاکره کرده و وضعیت عادی را به بازار برگرداند.
اگر سیاستگذار به اقدام عاجل دست نزند، و علت اصلی افزایش قیمت ارز (و به تبع آن سطح عمومی قیمتها) را نادیده بگیرد، آحاد جامعه را در معرض این خطر عمده قرار میدهد که نرخهای تورم لجامگسیختهتری را تجربه کنند.
چهارشنبه 10 اسفند ماه 1401
دانشگاه خیابان خاطرات اعترافی نیست که اقدامات اشتباه یا تصمیمات غلط را شرح دهد. شرح خاطرات در خاطرات اعترافی مشابه ورود کسی به غرفة اعتراف است که میخواهد در مورد گناهان خود با کشیش صحبت کند.
دوشنبه 8 اسفند ماه 1401
امان نمیدهی ای سوز غم به ساز دلم
بیا که گریۀ بیاختیار را مانی
سه شنبه 25 مرداد ماه 1401
یکشنبه 23 مرداد ماه 1401
در مورد دوره «مالی شرکتها و ارزشیابی» در دانشگاه خاتم در ترم جدید، خوشبختانه دانشگاه با حضور چندنفر از دوستان به شکل مستمع آزاد در دوره موافقت کرد.
یکشنبه 23 مرداد ماه 1401
هر چند در شرایط تحریم در ایران زندگی میکنیم و مناسبات تجارت بینالملل کمتر به ایران مربوط میشود، با این همه امروز ما هم مثل بسیاری از کشورها میتوانیم از رکود در سطح جهان نگران شویم و آثار آن را بر بازارهای خود ارزیابی کنیم. معمولاً این رکود نخست آثار خود را بر بازار سرمایه نشان میدهد و آنگاه به بخش واقعی اقتصاد تسری مییابد.
سه شنبه 4 مرداد ماه 1401
تحولات بیرونی و از جمله تحریمها در دورههای مختلف در سالهای گذشته کم آثار مخرب بر روی اقتصاد ایران نداشتهاند. حالا در شرایطی که گفتوگوهای وین برای حل و فصل پرونده هستهای در بلاتکلیفی به سر میبرد، سخن از تبعات منفی یک تحول بیرونی دیگر بر روی اقتصاد ایران و معیشت مردم است. جنگ روسیه و اوکراین که حالا نزدیک به سه ماه از وقوع آن گذشته است؛ البته تأثیرات این جنگ محدود به ایران و حتی منطقه خاورمیانه نیست و همة جهان را درگیر کرده است؛ چرا که هر دو کشور یکی از تأمینکنندگان اصلی غله در جهان هستند. در گفتوگو با حسین عبده تبریزی و احمدرضا جلالی نائینی، دو صاحبنظر حوزه اقتصادی، آثار بلندمدت این جنگ بر اقتصاد ایران و جهان را مرور کردهایم و در ادامه به الگو یا ایده نگاه به شرق در سیاست خارجی و آثار آن پرداختهایم. جراحی اقتصادی دولت برای حذف ارز ترجیحی و تبعات تورمی آن بر معیشت مردم هم در این میزگرد از قلم نیفتاده است. هر دو اقتصاددان پیشبینی خوبی از وضعیت اقتصادی کشور برای سال جاری و مهار یا کاهش تورم ندارند.
چهارشنبه 15 تیر ماه 1401
بیل گیتس را با مایکروسافت، فنآوری و ثروت عظیم میشناسیم. اما او و همسرش در سالهای اخیر، صدها هزار هکتار اراضی کشاورزی در بیست ایالت امریکا خریدهاند.
سه شنبه 17 خرداد ماه 1401
بررسی چشمانداز اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۱ در میزگردی با حضور حسین عبده تبریزی و حجت قندی
دوشنبه 8 فروردین ماه 1401
شاید تحت تأثیر تهاجم روسیه به اوکراین، در چند روز اخیر دستم در قفسۀ کتابها به سوی کتاب خون و ایمان نوشتۀ متیو کار (Matthew Carr, Blood and Faith) رفت که نخستین بار درسال ۲۰۱۰ توسط انتشارات هرست منتشر شد و ویراست دوم آن در سال ۲۰۱۷ به بازارآمد .کتاب در مورد اخراج مسلمانان اسپانیاییِ معروف به موریسکو یا مورهای کوچک (الموریسكیون) در آغاز قرن هفدهم است. کتاب، سرنوشت غمانگیز این گروندگان اجباری به مسیحیت را بهروشنی تصویر میکند.
چهارشنبه 25 اسفند ماه 1400
اقتصاد ایران ۴۰ و اندی سال است که در مسیری خارج از جادۀ اصلی حرکت میکند، بدون این که در این «رفتن» از کوتاهترین موانع توسعه «عبور» کرده باشد.
یکشنبه 22 اسفند ماه 1400
در شامگاه دوشنبه ۲۹ آذرماه، حسین عبده تبریزی در برنامۀ شبکۀ خبر در رابطه با «حذف دلار ۲۰۰ر۴ تومانی» شرکت کرد. خلاصهای از نکات مورد اشارۀ ایشان به شرح زیر بود.
شنبه 18 دی ماه 1400
مشکل خانههای خالی مختص کشور ما نیست و در بسیاری از کشورها این مشکل به دلایل مختلف یا «بیشساخت» (overbuilt) اتفاق افتاده است.
سه شنبه 25 آبان ماه 1400
در روز پنجشنبه ۱۴۰۰/۰۸/۰۶، حسین عبده تبریزی در نشست مدیران شرکت بیمۀ باران شرکت کرد و در ارتباط با توسعۀ بیمههای زندگی سخنرانی نمود.
شنبه 8 آبان ماه 1400
در روز پنجشنبه ۱۴۰۰/۰۸/۰۶، حسین عبده تبریزی به دعوت دانشکدۀ مهندسی صنایع و سیستمهای مدیریت دانشگاه امیرکبیر در مراسم آغاز دورۀ DBA مالی آن دانشکده شرکت کرد، و در ضمن آشنایی با دانشجویان این دوره، بحث کوتاهی در مورد وضعیت جاری بخش املاک و مستغلات اقتصاد ایران ارائه داد.
شنبه 8 آبان ماه 1400
با توجه به نیاز شدید به تأمین سرمایه در کشور، و با تنگنای اعتباری نظام بانکی، درجۀ موفقیت بازار سرمایه در آینده با معیار رشد نسبت تأمین مالی این بازار به تأمین مالی بانکها سنجیده خواهد شد. بازار سرمایه در تأمین مالی از طریق بازارهای عمومی و روشهایی چون اوراق صکوک و سایر ابزارهای گردآوری وجوه، بهویژه برای بخش خصوصی در ایران، رشد کمی داشته است. به گمان من در سالهای آینده، شاهد رشد سرمایۀ خصوصی (PE) در ایران خواهیم بود.
چهارشنبه 28 مهر ماه 1400