چهارشنبه 10 بهمن ماه 1403 | ثبت نام | ورود | کاربر مهمان  | فارسی   English
قیمت‌‌های ارز همواره بر حسب کمیت‌‌های پولی تعریف می‌شود؛ در ایران نیز طبعاً همین روال علمی معمول بوده است. چهل‌وچند سال است که قیمت ارز به استثنای وقفه‌های کوتاه سیر صعودی داشته است چرا که نقدینگی به دلیل کسری‌های عمده بودجه دولت، به دلیل بدهی عمده بانک‌ها به بانک مرکزی، به دلیل بدهی‌های بزرگ شرکت‌‌های دولتی به بانک مرکزی، به دلیل فروش ارز زیاد دولت به بانک مرکزی در روزهای خوش صادرات نفت و… رشدهای دائمی داشته است. امروز نیز سیاست‌گذار در اندیشه کنترل متغیرهای پولی است تا قیمت ارز را کنترل کند. اما وضعیت جاری متفاوت است. از سال ۱۳۹۷ رشد سطح عمومی قیمت‌ها از افزایش نقدینگی بیشتر بوده است. این را می‌توان چنین تعبیر کرد که متغیرهای تعیین‌کننده قیمت ارز حداقل تا حدی از کمیت‌های پولی فراتر رفته است. با توجه به وضعیت روابط خارجی جاری ایران، موقعیت برجام و تحریم‌ها، روشن است که متغیر «سیاست» اکنون تأثیر اصلی را بر قیمت ارز دارد؛ محدودکردن و محروم‌کردن ایران از دسترسی به ارزی که حاصل صادرات پرمشقت امروز کشور است، در کنار گرایش عمده به خروج سرمایه از کشور، عامل عمده افزایش نرخ ارز این روزهاست. به بیان دیگر، فقط بررسی معمول متغیرهای پولی توضیح نمی‌دهد که چرا قیمت ارز با این شتاب و سرعت بالا می‌رود، بلکه این عامل که ایران نمی‌‌تواند از بخش بزرگتری از ارز صادراتی خود استفاده کند، دلیل اصلی بروز وضعیت جاری است. وقتی نسبت نقدینگی به سطح عمومی قیمت‌­ها صعودی نیست، این بدآن معناست که سیاست‌گذار نباید به ابزار سیاست‌گذاری قدیم برای کنترل انتظارات مردم بپردازد؛ بدآن معناست که اقتصاد با سرعتی بسیار بالا به سمت نرخ‌های تجربه‌نشده تورم حرکت می‌‌کند. سیاستگذار باید بداند که در این شرایط فقط با کنترل متغیرهای پولی راه به جایی نمی‌‌برد، بلکه به‌‌علاوه بیش از آن‌که به دنبال کنترل نقدینگی باشد، باید به ترکیب «پول» و «شبه پول» در متغیر نقدینگی حساس باشد. عمده آن است اقداماتی انجام دهد که ارز کشور در دسترس قرار گیرد، و گرایش به خروج سرمایه از ایران آرام گیرد. در چنین شرایطی، پیش‌بینی اینکه قیمت ارز با دقت قابل‌قبول چه خواهد شد، ممکن نیست. تنها می‌توان گفت که روند افزایشی است، و سرعت تغییرات هم می‌تواند بسیار شدید شود. البته، چارتیست‌ها با نمودارهای خود سطوح مقاومتی را برای قیمت ارز و تغییرات آن تعریف خواهند کرد، ولی دقت این پیش‌بینی‌ها محدود است. افزایش قیمت دلار و تضعیف قیمت دینار در کشور عراق طی دو ماه اخیر دلیل مشابهی داشت، با این تفاوت که دولت عراق توانست با سرعت مذاکره کرده و وضعیت عادی را به بازار برگرداند. اگر سیاست‌‌گذار به اقدام عاجل دست نزند، و علت اصلی افزایش قیمت ارز (و به تبع آن سطح عمومی قیمت‌ها) را نادیده بگیرد، آحاد جامعه را در معرض این خطر عمده قرار می‌دهد که نرخ‌های تورم لجام‌گسیخته‌تری را تجربه کنند.
Print Send to Friends
شنبه 24 اسفند ماه 1392 | hits : 14983 | Code: 880
نام درس : ریز درس بازارها و نهادهای مالی
مقطع آموزشي : دكتری
ارائه‌شده در : دانشكده مدیریت دانشگاه تهران
سال تحصيلي : نیم‌سال دوم 92-1393
مدرس همكار : سعیداسلامی بیدگلی
كمك استاد : هادی لاری


ريز درس بازارها و نهادهاي مالي (3 واحد)

مقطع دكتري، دانشگاه تهران، دانشكدة مديريت

نيم‌سال دوم تحصيلي 93-1392

مدرسان:

حسين عبده تبريزي abdoh@abdoh.net

سعيد اسلامي بيدگلي saeedsb@yahoo.com

كمك مدرس:

هادي لاري hadi_lari@yahoo.com

دانشجوي همكار:

فيروزه سالارالديني salardini_firoozeh@yahoo.com

روز و ساعت كلاس:

روزهاي چهارشنبه، ساعت 19-16

وب‌سايت درس:

www.finance.ir

 

با علاقة بسيار براي آماده‌شدن جهت ارائة اين درس صرف وقت خواهم كرد و در طول دوره در تماس دائم با شما خواهم بود تا بتوانيم با يكديگر درك بهتري از ابزارها، نهادها و بازارهاي مالي پيدا كنيم. وقت كلاس به تركيبي از سخنراني و يادگيري فعال خواهد گذشت. «سخنراني» مورد استفاده قرار مي‌گيرد تا نكات تكاليف تعيين‌شده روشن‌تر بيان شود و سؤال‌هاي مربوط به اين تكاليفِ قرائتي و خواندني پاسخ داده شود. يادگيري فعال، شما را وارد بحث مي‌كند و سعي مي‌كند آن‌چه را كه گفته مي‌شود به عمل در دنياي واقعي ارتباط دهد. البته، در اين كلاس ما كم‌تر از اُفته يا مطالعة موردي استفاده مي‌كنيم، اما تلاش مي‌كنيم با استفاده از فيلم و اسلايد، بخشي از دنياي واقعي را به شما نشان دهيم. از شما درخواست مي‌كنم با ساير دانشجويان در كلاس و در خارج از كلاس درمورد اين درس بحث و گفتگو داشته باشيد. البته، قصد بر اين است تكاليفي كه انجام مي‌دهيد جنبة فردي داشته باشد و اين مشاوره و تبادل‌نظر به تكاليف مربوط نيست. كتاب‌ها، مقالات و اسلايدهايي كه معرفي شده‌اند، شما را با موقعيت فعلي در توسعة بازارهاي سرمايه و اين‌كه تحولات مختلف چه‌گونه بر ابزارها، بازارها و نهادهاي مالي تأثير مي‌گذارد، آشنا مي‌كند.

بخشي از هر كلاس را به تشريح وضعيت و حوادث جاري در بازارهاي مالي ايران اختصاص مي‌دهيم. به‌علاوه، از شما انتظار مي‌رود كه خود را با اطلاعات مالي‌اي كه از طريق آژانس‌ها و مؤسسات عمومي و يا مطبوعات منتشر مي‌شود، آشنا نماييد. كلية منابع و مراجع درس در سايت www.finance.ir گردآوري شده است. شما از اين امكان برخورداريد كه از طريق اين سايت، در مورد ساير مباحث مالي هم اطلاعات به‌دست آوريد. بعضي از مقالات و اسلايدهايي را تكليف كرده‌ام كه بايد در طول كلاس تهيه كنم و در اين تاريخ، هنوز آن‌ها را روي سايت نگذاشته‌ام. درخواست آن است كه دانشجويان مطالبي را كه تعيين‌شده مطالعه فرمايند و قبل از شروع بحث كلاس، تكاليف خود را از طريق پست الكترونيك براي كمك مدرس درس و دانشجوي همكار ارسال كنند.

اگر در طول كلاس فرصت آن نبود كه به سؤالات شما پاسخ دهم، لطفاً سؤالات خود را از طريق پست الكترونيك ارسال داريد. مطالب خواندني شما در اين دوره 3 ‌نوع‌اند: 1) مطالبي كه اصطلاح‌ها و شرح بازارها، بازارها و نهادهاي مالي است و به نقش دولت در برخورد با اين نهادها مي‌پردازد؛‌ 2) ابزارها و مدل‌هاي تحليلي كه عمدتاً به قيمت‌گذاري ابزارهاي مالي و روش‌هاي كاهش ريسك مربوط است؛ و 3) كاربرد اين ابزارها و مدل‌ها براي برخورد با مشكلات خاصي كه مديران با آن‌ها درگيراند.

امور مالي يا finance حوزة خاصي از دانش است. بهاي پذيرفته‌شدن در حرفة مالي آن است كه مفاهيم و واژگان مربوط به اين رشته را فرا بگيريم و با مطالب و واژگاني آشنا شويم كه حرفه‌اي‌هاي اين حوزه به‌كار مي‌برند. به‌علاوه لازم است از معادل‌هاي فارسي واحدي براي اصطلاح‌هاي مالي استفاده شود. بدين‌منظور از فرهنگ مالي و سرمايه‌گذاري در سايت www.investopedia.ir استفاده شود. كسي‌كه مي‌خواهد در اين حرفه كار كند لازم است با ساختار بازارها، نهادها و ابزارهاي مالي آشنا شود و بالاخص ويژگي‌هاي ابزارهاي مالي را بشناسد. به‌علاوه، مديران مالي مي‌بايد نقش اساسي‌اي را فرا بگيرند كه دولت و سياست عمومي در عمليات بازارها و نهادهاي مالي برعهده دارند. در فراگيري مباحث توصيفي، در واقع هيچ‌نوع راه ميانبري وجود ندارد. ناچاريد مطالب را قبل از حضور در كلاس بخوانيد؛ اگر علاقه‌منديد موضوعات مطروحه در كلاس را دنبال كنيد و دانش مالي را فرا بگيريد، مطالعة مطالب قبل از كلاس بسيار ضروري است. اين‌جانب فرصت كافي در كلاس نخواهم داشت كه مطالب توصيفي را به‌طور كامل شرح دهم؛ ضرورتي هم براي اين كار نيست. سخنراني كلاس و مباحث كلاس به شما كمك خواهد كرد تا ابزارها و مدل‌هاي تحليلي‌اي را فرا بگيريد كه حرفه‌اي‌هاي مالي به‌كار مي‌گيرند. بعضي از اين ابزارها و مدل‌ها ساده و سرراست‌اند، اما بيشتر آن‌ها نيازمند آن‌اند كه مقدار بسيار زيادي درمورد اين مباحث فكر كنيد. بعضي از فرمول‌ها را در كتاب‌ و مقالاتي آورده‌ايم كه خدمت شما معرفي شده‌اند. رياضياتي كه دربعضي از مقالات به‌كار رفته است، در بيشتر موارد از رياضيات پايه و جبر مقدماتي خارج نيست. ماشين‌حساب مالي در انجام محاسبات مي‌تواند به شما كمك كند. البته، ماشين‌حساب مالي و يا نرم‌افزارهاي پاية كامپيوتر به شما نمي‌گويند چه‌گونه فرمول را در شرايط خاصي و براي حل مسئلة خاصي به كار بگيريد. بنابراين، بسيار مهم است كه منطق پشت فرمول را فرا بگيريد.

كار روي تكاليف تعيين‌شده به شما كمك خواهد كرد تا بر ابزارهاي تحليلي يادشده تسلط پيدا كنيد. وقت كلاس تا حد زيادي صرف به‌كارگيري ابزارها و مدل‌هاي تحليلي به مسائل خاصي خواهد شد كه مديران مالي با آن‌ها درگيرند. كانون توجه ما آن خواهد بود كه با ريسك‌هايي آشنا بشويم كه نهادهاي مالي با آن‌ها مواجه‌اند، و از ريسك‌هاي شركت‌كردن در بازارهاي مالي غافل نشويم و نيز با راهبردهايي آشنا شويم كه براي كنترل مديريت اين ريسك‌ها لازم است. هم‌چنين جنبة اخلاقي مديريت مالي را مورد بررسي قرار مي‌دهيم. در اين دورة دكترا، عده‌اي از شما مديران ارشد مالي كشور هستيد، و از اين‌رو انتظار آن است كه به‌عنوان مديران مالي ارشد امروز يا فرداي كشور، مسائل اخلاقي اين حرفه را فرا بگيريد، هرچند كه من شخصاً حضور در دورة دكترا را براي كساني كه قصد پرداختن به آموزش يا پژوهش ندارند، تلف‌كردن وقت مي‌دانم.

در اين درس با سرعت بسيار پيش خواهيم رفت؛ از بعضي از دانشجويان سر كلاس درخواست خواهد شد تكاليفي را كه نوشته‌اند براي بقية همكاران شرح دهند و براي سؤالات و مسائل مطروحه پاسخ‌هاي لازم را تهيه كنند. به شما قول مي‌دهم آماده به كلاس بيايم. بنابراين، از شما انتظار دارم همين رفتار را داشته باشيد. اگر در كلاس اشتباهي مرتكب شدم، و يا مطلبي را به اشتباه گفتم، درخواستم آن است كه اشتباه را به اين‌جانب گوشزد كنيد. توقع من اين است كه حداكثر تلاش خود را به‌كار ببنديد و طبعاً شما نيز مي‌توانيد انتظار داشته باشيد كه اين‌جانب حداكثر تلاشم را براي اين كلاس به‌كار بندم. تا پايان جلسة شانزدهم ـ هرچه‌قدر هم كه به درازا كشد ـ كلاس پايان نيافته است. تمام تلاش و مساعي خود را به كار خواهم  بست كه اين كلاس براي شما ارزشمند باشد و از آن لذت ببريد. بقية كار البته به شما بستگي دارد و به تلاشي كه مبذول مي‌داريد.  

شرح درس:

اين درس به‌گونه‌اي طراحي شده است كه درك روشني از بازارهاي مالي و نيز مؤسسات مالي‌اي كه در اين بازارها فعاليت مي‌كنند، و ابزارهايي كه اين مؤسسات معامله مي‌كنند به دانشجويان ارائه شود. نيمة اول درس به بازارهاي سرمايه، جايي كه جريان وجوه از طريق ابزارهاي بازار سرمايه در آن جريان دارد ـ ابزارهايي از قبيل اوراق بهادار، سهام، ابزارهاي بازار پول، ارز، و اوراق مشتقه (قراردادهاي آتي، اختيار معامله، و غيره)‌ ـ اختصاص دارد. نيمة دوم درس به جريان‌هاي نقدي‌اي كه از طريق مؤسسات مالي از قبيل بانك‌هاي تجاري، مؤسسات پس‌انداز، شركت‌هاي بيمه، بانك‌هاي سرمايه‌گذاري، مؤسسات تأمين مالي، و صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري مشترك در جريان است، اختصاص دارد. در اين درس هم‌چنين مقررات جاري و گذشتة بازارها و نهادهاي مالي مورد بررسي قرار مي‌گيرد و نحوة ارزيابي ريسك در مؤسسات مالي نيز بررسي مي‌شود. دانشجوياني كه با موفقيت اين دوره را بگذرانند، علي‌الاصول مي‌بايد درك لازم از عمليات بازارهاي مالي و انواع ريسك‌هايي به‌دست آورند كه مؤسسات مالي در معرض آن‌اند. به‌علاوه، كاربردهاي ابزارهاي مورد اشاره به تفصيل مورد بحث قرار مي‌گيرد.

در طراحي ابزارهاي مالي البته فرض مي‌شود كه سرمايه‌گذاران تصميمات منطقي اخذ مي‌كنند، درحالي‌كه لزوماً اين‌چنين نيست. رفتار غيرمنطقي بازيگران مالي بايد در طراحي ابزارها به‌عنوان يك فاكتور ريسك احتمالي مورد توجه قرار گيرد. بنابراين، در طول درس اشاراتي نيز به مالي رفتاري خواهد شد.

در اين درس كه شرح مبسوطي از ابزارهاي مالي ارائه مي‌شود، ناچاريم به مدل‌هاي قيمت‌گذاري اين دارايي‌ها نيز بپردازيم و مهم‌تر از آن، رابطة متقابل بين قيمت‌هاي دارايي‌ها و سودآوري نهادها را مورد بحث و گفت‌وگو قرار دهيم. درواقع در اين درس، از هر موضوعي كه مربوط به بازارهاي مالي است و در آن از فنون اقتصاد بهره گرفته مي‌شود، مي‌توان گفت‌وگو كرد. بنابراين، كساني كه در كلاس شركت مي‌كنند بايد با همة بازارهاي مالي آشنا شوند. چنين است كه در جريان اين درس، فقط به مباحث پاية مربوط به ابزارها، نهادها و بازارهاي مالي بسنده نمي‌شود، و بحث ريسك در طراحي ابزارها و فعاليت بنگاه‌هاي مالي مورد بررسي قرار مي‌گيرد.

غير از نيازهاي شما براي آموزش و پژوهش مالي، براي كار در بازارهاي مالي، در شركت‌هاي تأمين سرمايه، در كارگزاري‌ها، در حوزة مديريت دارايي‌هاي سرمايه‌اي، در حوزة مشورت مالي و حوزه‌هاي مشابه نياز به مطالب مورد بحث در اين كلاس داريد. نهادهاي مالي براي كسب‌وكار خود و انجام تحليل‌هاي لازم بايد به اطلاعات مالي شما تكيه كنند. شايد، يك يا دو كلاس به مباحث پاية مالي برمي‌گردد، اما عمدة اوقات كلاس به‌شرح مباحث پيش‌رفته در سطحي قابل‌قبول از نظرية مالي اختصاص دارد.

اين دوره وظيفة خود مي‌داند دانشجويان را براي درك بهتري از بازارهاي مالي و رابطة آن‌ها با بخش واقعي اقتصاد آماده كند. ما با معرفي بعضي از مقاله‌ها و اختصاص وقت كلاس به بررسي ماده‌اي از آن، تلاش مي‌كنيم تا در آينده خواندن مقاله‌هاي مالي تخصصي در نشريه‌هاي مالي معتبر را براي دانشجويان آسان كنيم. مهم آن است آن‌چه از اين دوره فرا مي‌گيريد را بتوانيد در عرصة واقعي اقتصاد به‌كار بنديد. به‌علاوه، اين كلاس مي‌تواند محلي باشد تا موضوع پايان‌نامه‌هاي خود را به‌شكل كارآمدي برگزينيد.  

تعيين نمره

امتحان پاياني شما فقط دربرگيرندة آن مطالبي خواهد بود كه قبلاً در آزمون‌هاي ميان‌ترم، از شما آزمون نشده است. همة موضوعاتي كه در كلاس مورد بحث قرار مي‌گيرد، به‌طور كامل در امتحان پاياني و امتحان‌هاي ميان‌ترم براي يك بار انعكاس خواهد داشت. بنابراين، به آن‌چه امتحان داده‌ايد، ديگر برنمي‌گرديم و امتحان جديد مختص به مطالب جديد خواهد بود. البته، همة تكاليف، خواندني‌ها و كتاب‌هايي كه معرفي شده‌اند لزوماً در كلاس مورد بحث قرار نمي‌گيرد، اما طبعاً موضوع امتحان مي‌باشد. خواندني‌هاي «اضافي» موضوع امتحان نمي‌باشد و جداگانه معرفي مي‌شوند. درمورد اين‌كه واقعاً و به‌طور دقيق امتحان چه‌گونه نمره‌گذاري مي‌شود، اطلاعات بيشتري به شما نمي‌توانم بدهم. درصورتي‌كه درمورد نمرة امتحاني خود نكته‌اي داشتيد، مي‌توانيد با پست الكترونيك با اين‌جانب تماس بگيريد. هر جزء ارزشيابي شما براي تعيين نمرة پاياني به شرح زير خواهد بود:

شيوة ارزيابي

مورد مشمول نمره

سهم از نمرۀ کل

مشارکت در کلاس

30%

تکالیف کلاسی

20%

امتحان‌های میان‌ترم

30%

امتحان‌ پایان‌ترم

20%

 

نمرات پاياني روي سايت درس گذاشته نمي‌شود. لطفاً براي اخذ نمرة كامل از حضور در كلاس، آماده به كلاس بياييد؛ تا حد ممكن سروقت بياييد، و در بحث‌ها و مسائل كلاس به‌طور فعال شركت كنيد. اگر تلفن همراه با خود به كلاس مي‌آوريد، اطمينان پيدا كنيد كه در طول كلاس تلفن خاموش است.


ريز برنامة هر جلسه

جلسة اول

مقدمه‌اي بر مالي (حسين عبده تبريزي)

بخوانيد:

· مجموعة مقالات مالي و سرمايه‌گذاري (جلد1) ـ مقالة 2-2 ‍[مرجع 21]

· مجموعة مقالات مالي و سرمايه‌گذاري (جلد2) ـ مقاله‌هاي 1-3 و 3-3 [مرجع 22]

· مباني بازارها و نهادهاي مالي (جلد1) ـ فصل اول و فصل دوم [مرجع 19]

· مديريت مالي (جلد اول) ـ ويرايش جديد ـ فصل اول و فصل سوم

اسلايدها: مروري بر دانش مالي [اسلايدهاي آموزشي/مالي شركت‌ها]

تكاليف: مقالة «حسابداران محافظه‌كار و مديران مالي بلندپرواز» [مقاله‌ها/ژورناليستي] را بخوانيد و در مورد حوزه‌هاي مشترك و متفاوت اين دو حرفه توضيح دهيد. 

جلسة دوم:

ابزارها، نهادها، و بازارهاي مالي (حسين عبده تبريزي)

بخوانيد:

· كتاب مباني بازارها و نهادهاي مالي (جلد1) [مرجع 19]

· مديريت مالي، (جلد2)، فصل‌هاي 22 تا 24 [مرجع 18]

اسلايدها:

· قراردادهاي آتي [اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي]

· ابزارها، نهادها، و بازارهاي مالي [اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي]

· روش‌هاي نوين تأمين مالي: بازار پول در مقابل بازار سرمايه [اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي]

· تأمين مالي در فرابورس [اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي]

تكاليف: از «فرهنگ اصطلاحات مالي و سرمايه‌گذاري» پنج ابزار جديد مالي را استخراج كنيد و در مورد هر مدخل، مقاله‌اي در 300 كلمه بنويسيد.

جلسة سوم:

كارايي بازار و قابليت پيش‌بيني آن در بازارهاي مالي (حسين عبده تبريزي)

بخوانيد:

· مجموعة مقالات مالي و سرمايه‌گذاري، (جلد1)، مقالات 3-1، 4-1، 5-1 و 9-2 [مرجع 21]

· مجموعة مقالات مالي و سرمايه‌گذاري، (جلد2)، مقالات 3-1 و 4-1 [مرجع 22]

· خطر و بازده، ريچارد بريلي [مرجع 20]

اسلايدها: نظريه‌هاي كارايي بازار [اسلايدهاي آموزشي/نظرية مالي] در دست تدوين

تكاليف: مقالة “Czech Capital Market Weak-Form Efficency” نوشتة Jan Hajek را بخوانيد و نتايج آن تحقيق را با پژوهشي مشابه از بازار ايراني مقايسه كنيد. درصورتي‌كه در كار آماري Hajek مشكل مي‌يبنيد، آن را نيز گزارش كنيد. به‌جاي اين كار مي‌توانيد مقالة معروف سال 1970 آقاي فاما را كه در نشرية مالي شمارة 25 (Journal of Finance) چاپ شده بخوانيد و به انتهاي آن كارهاي نظري و مطالعات تجربي جديد در مورد بازارهاي سرماية كارا را اضافه كنيد.

جلسة چهارم:

نظرية قيمت‌گذاري دارايي‌هاي مالي و نظرية قيمت‌گذاري آربيتراژ (حسين عبده تبريزي ـ سعيد اسلامي بيدگلي)

بخوانيد:

· Andre’ F. Perald, “The Capital Asset Pricing Model”

در مأخذ

http://www-personal.umich.edu/~kathrynd/JEP.Perold.pdf

و بخوانيد:

· Huberman and Wang, “Arbitrage Pricing Theory”

در مأخذ

 http://www0.gsb.columbia.edu/faculty/ghuberman/APT-Huberman-Wang.pdf

اسلايدها:

· نظرية قيمت‌گذاري دارايي‌هاي مالي [اسلايدهاي آموزشي/نظرية مالي] در دست تدوين

· نظرية قيمت‌گذاري آربيتراژ [اسلايدهاي آموزشي/نظرية مالي] در دست تدوين

تكاليف:

1.    به سايت slideshare برويد. يك سري اسلايد در مورد Capital Asset Pricing Model پيدا كنيد و سه صفحه به مجموعة آن سري اسلايد اضافه كنيد و سپس اسلايد را براي ما ارسال كنيد.

2. در يوتيوب، فيلم كوتاه 8 دقيقه‌اي (به آدرس زير) در مورد نظرية قيمت‌گذاري آربيتراژ را مشاهده كنيد:

https://www.youtube.com/watch?v=-0EgQ97whWg

مطالب مورد اشاره در اين فيلم را نقد كرده و در مورد آن گزارشي 300 كلمه‌اي بنويسيد.

جلسة پنجم:

موردكاوي ابزار مالي: مشتقه‌هاي مالي؛ اوراق بهادار با درآمد ثابت (حسين عبده تبريزي)

· اسلايد: مروري بر مشتقه‌هاي مالي [سايت/اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي] در دست تدوين

· اوراق بهادار با درآمد ثابت [سايت/اسلايدهاي آموزشي/مديريت سرمايه‌گذاري] در دست تدوين

· كتاب: شمارة 12/ Chapter2: Risks Associated With … Chapter3: Measuring Interest Rate Risk and …

· مستند ترقي پول [بخش چهارم: اسارت بشر]

بخوانيد:

· كتاب شمارة10: Chapter17: European Option Pricing

· كتاب شمارة12

· كتاب شمارة13

· مرور و جمع‌بندي جلسه‌هاي قبلي

· آزمون اول (ميان‌ترم): منابع و مآخذ جلسه‌هاي اول تا پنجم به‌شرح برنامه؛ كتاب شمارة 19

جلسة ششم:

بازارهاي جهاني ارز (حسين عبده تبريزي و هادي لاري)

بخوانيد:

· سايت بازار جهاني ارز (مراجعه شود به سايت forexfactory.com)

· مقالة «بازار فاركس»

· مقالة «اونس طلا به كدام سوي مي‌رود» [مقاله‌ها/ژورناليستي]

· مقالة «حباب تاريخي سكة طلا» [مقاله‌ها/ژورناليستي]

اسلايدها:

· بازار فاركس [اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي]

· كسب‌وكار كارگزاري فاركس [اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي] در دست تدوين

· بحران منطقة يورو [اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي]

تكاليف: از سايت www.finance.ir غير از دو مقالة بالا، سه مقاله مربوط به ارز يا طلا را انتخاب كنيد؛ آن‌ها را بخوانيد و در مورد مجموع آن‌ها نقدي در 500 كلمه بنويسيد.

جلسة هفتم:

 موردكاوي نهادهاي مالي: بانكداري تجاري و بانكداري سرمايه‌گذاري؛ بانكداري اسلامي (حسين عبده تبريزي)

· اسلايد: نقش شركت‌هاي تأمين سرمايه در تأمين مالي [سايت/اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي]

· اسلايد: مالي اسلامي: اصول و مقدمات [اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي] (در دست تدوين)

· فيلم: مستند ترقي پول [بخش دوم: سوداي طمع]

براي مطالعة بيش‌تر مراجعه كنيد:

· اسلايد: جايگاه بازار سرمايه و نقش آن در تعامل با صنعت بانكداري [سايت/سمينارها و كنفرانس‌ها]

· اسلايد: مالي اسلامي: بازارها و نهادها [اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي] (در دست تدوين)

· كتاب شمارة1/ Chapter18: Initial Public Offering; Investment Banking and Financial Restructuring

· كتاب شمارة2/ Chapter16: Raising Capital

جلسة هشتم:

مالي رفتاري (حسين عبده تبريزي و سعيد اسلامي بيدگلي)

بخوانيد در سايت دوره‌هاي آزاد دانشگاه يل، پروفسور شيلر در فيلمي 30 دقيقه‌اي، مالي رفتاري و نقش روانشناسي در مالي را توضيح مي‌دهد. به‌همراه اين فيلم مي‌توانيد به متن صحبت ايشان نيز دست يابيد. اگر پياده‌كردن فيلم مشكل بود، از نوار صداي ايشان استفاده كنيد.

اسلايدها:

· معرفي مالي رفتاري [اسلايدهاي آموزشي/اسلايدهاي مالي/مالي رفتاري]

· نظريه‌هاي مالي رفتاري: مطالعات آمپريك [اسلايدهاي آموزشي/اسلايدهاي مالي/مالي رفتاري] در دست تدوين

تكاليف: پايان‌نامة «بررسي اثر ربايش با وجود دامنة نوسان»، آقاي محمد علويان قوانيني، دانشگاه صنعتي شريف را بخوانيد و نتايج اين پايان‌نامه را در چارچوب آن‌چه از مالي رفتاري مي‌دانيد، حداكثر در 400 كلمه تفسير كنيد.

جلسة نهم:

موردكاوي بازارها و نهادهاي مالي: بازار سرماية ايران (حسين عبده تبريزي)

· اسلايد: بازار سرماية ايران [سايت/اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي] (در دست تدوين)

· اسلايد: صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري [سايت/اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي] (در دست تدوين)

براي مطالعة بيش‌تر مراجعه كنيد:

· كتاب شمارة 26/ قانون سال‌هاي 84 و 88

· تكاليف: گزارشي بنويسيد كه در آن بورس تهرانو فرابورس از همة جهات با يكديگر مقايسه شود.

جلسة دهم:

برندگان نوبل اقتصادي (حسين عبده تبريزي)

بخوانيد:

· مديريت مالي، (جلد2)، فصل 18: نظرية بافت سرمايه و بافت سرماية بهينه

· اندازه‌گيري و مديريت ريسك بازار، فصل چهارم

اسلايد:

· قيمت‌گذاري ريسك [اسلايدهاي آموزشي/مديريت ريسك]

· ساختار سرمايه [اسلايدهاي آموزشي/مالي شركت‌ها]

فيلم: مستند كشف فرمول قيمت‌گذاري اختيار معامله

تكاليف: فهرستي از اقتصاددانان مالي ارائه كنيد كه در عرصة «اقتصاد مالي» كار كرده‌اند. به‌نظر شما پژوهش كدام‌يك از آنان بيش‌تر به كار كشور ما مي‌آيد؟ چرا؟ (مقاله‌اي 800 كلمه‌اي)

در پايان جلسة دهم، كلية مطالب ارائه شده در جلسات 6 تا 10 موضوع آزمون ميان‌دوره‌اي قرار مي‌گيرد.

جلسة يازدهم:

حباب قيمتي و بحران مالي 2008 (حسين عبده تبريزي)

بخوانيد:

Bubbles, www.econlib.org\library\Enc\bubbles.html

Why Wall Street Always Blows It?

http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2008/12/why-wall-street-always-blows-it/307147/2/

Philip Protter, A Mathematical Theory of Financial Bubbles (SSRN-id2115895.pdf)

اسلايدها:

· بحران مالي بين‌المللي و ريشه‌هاي آن [اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي]

· بحران وام‌هاي دون اعتبار [اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي]

· حباب قيمتي [اسلايدهاي آموزشي/مديريت سرمايه‌گذاري] در دست تهيه

تكاليف: مقالة قديمي سال 1985 زير را بخوانيد و با توجه به آن‌چه در مورد حباب قيمت‌ها خوانده‌ايد، آن مقاله را نقد كنيد:

DeBondt and Thaler (1985), “Does the Stoke Market Overreact?” Journal of Finance, 40, pp. 793-805.

جلسة دوازدهم:

رابطة بين بخش واقعي و مالي اقتصاد (حسين عبده تبريزي و هادي لاري)

بخوانيد: مقالة The Financial Sector and The Real Economy در آدرس

http://www.paecon.net/PAEReview/issue57/PeetzGenreith57.pdf

اسلايدها:

· بازارهاي مالي و رسالت مدير مالي [اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي]

· داستان مديريت مالي از منظر مالي شركت‌ها [اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي]

· بخش واقعي در مقابل بخش مالي [اسلايدهاي آموزشي/بازارها و نهادهاي مالي] در دست تدوين

تكاليف: گزارشي از اقتصاد ايران بنويسيد و دو بخش واقعي و مالي اين اقتصاد را مقايسه كرده و فهرستي از مشكلات عمده ارائه كنيد.  

جلسة سيزدهم:

 تصميمات سرمايه‌گذاران، مقام ناظر، و اصول شركت‌داري (حسين عبده تبريزي)

· اسلايد: شركت‌داري [سايت/اسلايدهاي آموزشي/مالي شركت‌ها]

· اسلايد: مسألة نمايندگي [سايت/اسلايدهاي آموزشي/مالي شركت‌ها]

· مقاله: شمارة3

· كتاب: شمارة18/فصل سوم

· فيلم: مجمع عمومي يك شركت بورسي

براي مطالعة بيش‌تر مراجعه كنيد:

· كتاب شمارة1/ Chapter1: An Overview of Financial Management

· كتاب شمارة9/ Chapter5: Regulation

· كتاب شمارة16/ مقالة سوم: شيوه‌هاي مالي هدايت ديدگاه‌ها و ...

· سايت سازمان بورس و اوراق بهادار، بخش تاريخچة بورس و اهداف سازمان

· سايت ويكي‌پديا، Corporate Governance

· سايت FSA كل بخش about us

جلسة چهاردهم:

واسطه‌گري مالي Financial Intermediation (حسين عبده تبريزي و هادي لاري)

بخوانيد:

اسلايدها:

· جايگاه بازار سرمايه و نقش آن در تقابل با بازار پول در جمهوري اسلامي ايران [سمينارها و كنفرانس‌ها/دو سال اخير]

· نقش واسطه‌هاي مالي: تبديل به اوراق بهاداركردن و واسطه‌زدايي [اسلايدهاي آموزشي/اسلايدهاي مالي/بازارها و نهادهاي مالي] در دست تدوين

· جايگاه بازار سرمايه و نقش آن در تعامل با صنعت بانكداري [سمينارها و كنفرانس‌ها/دو سال اخير]

تكاليف: مقاله‌اي بنويسيد كه در آن كلية نهادهاي مالي ايران فهرست شود. آن‌گاه نموداري از درجة واسطه‌گري آن‌ها رسم كنيد. در مورد هر نهاد نيز شرحي در حد يك پاراگراف ارائه كنيد.

جلسة پانزدهم:

مديريت ريسك (حسين عبده تبريزي و هادي لاري)

بخوانيد: كتاب اندازه‌گيري و مديريت ريسك بازار (5 فصل اول) [مرجع24]

اسلايدها:

· مدل‌سازي ريسك ـ مباني پايه [اسلايدهاي آموزشي/اسلايدهاي مالي/مهندسي مالي و مديريت ريسك]

·  مدل‌سازي ريسك از منظر ريسك بازدة توسعة مدل‌ها [اسلايدهاي آموزشي/اسلايدهاي مالي/مهندسي مالي و مديريت ريسك]

· قيمت‌گذاري ريسك [اسلايدهاي آموزشي/اسلايدهاي مالي/مهندسي مالي و مديريت ريسك]

تكاليف: پايان‌نامة «اندازه‌گيري صرف ريسك با استفاده از شاخص ارزش در معرض ريسك» آقاي اشكان محمد قشقايي، دانشگاه صنعتي شريف را بخوانيد و نقد خود را از اين پايان‌نامه در 800 كلمه بنويسيد.

جلسة‌شانزدهم

مرور مطالب نشست‌هاي قبلي و تعيين زمان آزمون پاياني

مقالات و مراجع پيشنهادي اضافي

مقالات

1. Miller, H. M., (2000). The History of Finance, Journal of Applied Corporate Finance, V. 13

2. Fama, U. F., (1969). Efficient Capital Markets: A Review of Theory and Empirical Work. V. 25

3. Gompers, P., Ishii, J., Metrick, Andrew., (2003). Corporate Governance and Equity Prices. The Quarterly Journal of Economics, V. 118

كتاب‌ها

1. Brigham, U. F., Daves, Ph. R., Intermediate Financial Management

2. Ross, S. A., Westerfield, R. W. & Jordan. B. D., Fundamentals of corporate finance

3. Copeland, Th. E., Weston, J. Fred., Shastri, K., Financial Theory and Corporate Policy

4. Brealy, R. A., Myera, S. C., Marcus, A. J., Fundamentals of Corporate Finance

5. Brealy, R. A., Myera, S. C., Principles of Corporate Finance

6. Gallagher, T. J., Andrew, J. D., Financial management: principles and practice

7. Fabbozi, F., Ferri, M., and Modigliani, F. Foundations of Financial Market & Institutions

8. Saunders, A., Cornett, M., Financial Markets and Institutions: a modern perspective

9. McInish, T. H., Capital Markets: A Global Perspective

10. Haugen, R. A., Modern Investment Theory

11. Geltner, D. M, Miller. N. G, Clayton. J. & Eichholtz. P, Commercial Real Estate Analysis & Investments.

12. Fabozzi, F. J., Fong, G., Advanced Fixed Income Portfolio Management

13. Hull, J. C., Option, Futures, and Other Derivatives

14. McKinsey & Company., Valuation: Measuring and Managing the Value of Companies

15. نظريه‌هاي مالي نوين/رابرت هاگن/ترجمة: دكتر غلامرضا اسلامي بيدگلي، شهاب‌الدين شمس و هستي چيت‌سازان

16. كتاب مجموعة مقالات بازار سرمايه/دكتر علي جهانخاني

17. مديريت مالي1/وستون، بريگام/ترجمة حسين عبده تبريزي

18. مديريت مالي2/وستون، بريگام/ترجمة حسين عبده تبريزي

19. مباني بازارها و نهادهاي مالي/فبوزي، فري، موديلياني/ترجمة حسين عبده تبريزي

20. خطر و بازده/ريچارد بريلي/ترجمة حسين عبده تبريزي

21. مجموعة مقالات مالي و سرمايه‌گذاري جلد1/حسين عبده تبريزي

22. مجموعة مقالات مالي و سرمايه‌گذاري جلد2/حسين عبده تبريزي و ميثم رادپور

23. مجموعة مقالات مالي و سرمايه‌گذاري جلد3/حسين عبده تبريزي و ميثم رادپور (در دست انتشار)

24. اندازه‌گيري و مديريت ريسك بازار/حسين عبده تبريزي و ميثم رادپور

25. فرهنگ اصطلاحات مالي و سرمايه‌گذاري/غلامرضا نظربلند، حسين عبده تبريزي و عبدالله كوثري

26. قوانين و مقررات بازار اوراق بهادار/سازمان بورس و اوراق بهادار

27. كتاب دوجلدي «Handbook of Economics of Finance»

28. كتاب مجموعه مقالات «The New Corporate Finance» به انتخاب Donald Chew


فرم ثبت نظر
نام
آدرس ايميل
متن نظر *
متن کنترلی را وارد کنيد *

در اين بخش نظری ثبت نشده است.
© Copyright 2011 iranfinance.net All Rights Reserved. Powered by : HomaNic.com | Developed by :