چهارشنبه 23 آبان ماه 1403 | ثبت نام | ورود | کاربر مهمان  | فارسی   English
قیمت‌‌های ارز همواره بر حسب کمیت‌‌های پولی تعریف می‌شود؛ در ایران نیز طبعاً همین روال علمی معمول بوده است. چهل‌وچند سال است که قیمت ارز به استثنای وقفه‌های کوتاه سیر صعودی داشته است چرا که نقدینگی به دلیل کسری‌های عمده بودجه دولت، به دلیل بدهی عمده بانک‌ها به بانک مرکزی، به دلیل بدهی‌های بزرگ شرکت‌‌های دولتی به بانک مرکزی، به دلیل فروش ارز زیاد دولت به بانک مرکزی در روزهای خوش صادرات نفت و… رشدهای دائمی داشته است. امروز نیز سیاست‌گذار در اندیشه کنترل متغیرهای پولی است تا قیمت ارز را کنترل کند. اما وضعیت جاری متفاوت است. از سال ۱۳۹۷ رشد سطح عمومی قیمت‌ها از افزایش نقدینگی بیشتر بوده است. این را می‌توان چنین تعبیر کرد که متغیرهای تعیین‌کننده قیمت ارز حداقل تا حدی از کمیت‌های پولی فراتر رفته است. با توجه به وضعیت روابط خارجی جاری ایران، موقعیت برجام و تحریم‌ها، روشن است که متغیر «سیاست» اکنون تأثیر اصلی را بر قیمت ارز دارد؛ محدودکردن و محروم‌کردن ایران از دسترسی به ارزی که حاصل صادرات پرمشقت امروز کشور است، در کنار گرایش عمده به خروج سرمایه از کشور، عامل عمده افزایش نرخ ارز این روزهاست. به بیان دیگر، فقط بررسی معمول متغیرهای پولی توضیح نمی‌دهد که چرا قیمت ارز با این شتاب و سرعت بالا می‌رود، بلکه این عامل که ایران نمی‌‌تواند از بخش بزرگتری از ارز صادراتی خود استفاده کند، دلیل اصلی بروز وضعیت جاری است. وقتی نسبت نقدینگی به سطح عمومی قیمت‌­ها صعودی نیست، این بدآن معناست که سیاست‌گذار نباید به ابزار سیاست‌گذاری قدیم برای کنترل انتظارات مردم بپردازد؛ بدآن معناست که اقتصاد با سرعتی بسیار بالا به سمت نرخ‌های تجربه‌نشده تورم حرکت می‌‌کند. سیاستگذار باید بداند که در این شرایط فقط با کنترل متغیرهای پولی راه به جایی نمی‌‌برد، بلکه به‌‌علاوه بیش از آن‌که به دنبال کنترل نقدینگی باشد، باید به ترکیب «پول» و «شبه پول» در متغیر نقدینگی حساس باشد. عمده آن است اقداماتی انجام دهد که ارز کشور در دسترس قرار گیرد، و گرایش به خروج سرمایه از ایران آرام گیرد. در چنین شرایطی، پیش‌بینی اینکه قیمت ارز با دقت قابل‌قبول چه خواهد شد، ممکن نیست. تنها می‌توان گفت که روند افزایشی است، و سرعت تغییرات هم می‌تواند بسیار شدید شود. البته، چارتیست‌ها با نمودارهای خود سطوح مقاومتی را برای قیمت ارز و تغییرات آن تعریف خواهند کرد، ولی دقت این پیش‌بینی‌ها محدود است. افزایش قیمت دلار و تضعیف قیمت دینار در کشور عراق طی دو ماه اخیر دلیل مشابهی داشت، با این تفاوت که دولت عراق توانست با سرعت مذاکره کرده و وضعیت عادی را به بازار برگرداند. اگر سیاست‌‌گذار به اقدام عاجل دست نزند، و علت اصلی افزایش قیمت ارز (و به تبع آن سطح عمومی قیمت‌ها) را نادیده بگیرد، آحاد جامعه را در معرض این خطر عمده قرار می‌دهد که نرخ‌های تورم لجام‌گسیخته‌تری را تجربه کنند.
Print Send to Friends
شنبه 14 اردیبهشت ماه 1398 | hits : 2061 | Code: 1709
نام مقاله : جهش ارزی مهم‌ترین دلیل رشد بازار سرمایه است
نام مؤلف : حسین عبده تبریزی
نام مترجم :
تاريخ‌ انتشار : ۱۴ اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۸
اول‌بار چاپ ‌شده در نشريه :


سال ۹۷ با تلاطمات گسترده‌­ای در اقتصاد کلان و نوسانات قیمت ارز سپری شد. آغاز سال ۹۸ با رونق بازار سرمایه همراه بود و شاخص کل سقف تاریخی خود را درنوردید و شاهد گذر شاخص کل از مرز ۲۰۰ هزار واحد بودیم. از نیمه دوم فرودین ماه، با پایان یافتن تعطیلات سال نو، بازار سرمایه با رشد ارزش معاملات و ورود نقدینگی تازه مواجه بود؛ این بازار که از سایر بازارهای رقیب جامانده بود، اکنون بهشتی به نظر می­‌رسد برای سرمایه­‌گذاری و کسب بازده.

رشد قیمت ارز و تورم شاخص‌­ساز

حسین عبده تبریزی، از اساتید اقتصاد و پیشکسوت بازار سرمایه، درباره دلایل رشد شاخص در بازار سرمایه و تداوم این روند به بورس 24 گفت: به نظر می­رسد متغیر پیش‌­برنده­ای که شاخص و قیمت­‌ها را در ماه­‌های اخیر تحت تاثیر قرار داده، دلار است. با پرش قیمت دلار، شاخص بورس هم حرکت کرد؛ البته، قیمت سهامی که با دلار همبستگی بیشتری داشت و با دلار مرتبط بود، اول حرکت کرد، مانند سهام شرکت‌­های پتروشیمی و معدنی. هر شرکتی که ارتباطی با صادرات و ارز داشت نیز پتانسیل رشد قیمت یافت و قیمت آن تقویت شد. در این شرایط، حتی سهام خودرویی­‌ها نیز به دلیل ارتباط با نرخ ارز جهش قیمت داشت. بنابراین، عامل اساسی در رشد شاخص کل بالا رفتن بهره‌­وری، نرخ رشد بالای تولید و فروش و متغیرهایی از این دست نیست. عامل اصلی رشد شاخص، روند صعودی قیمت ارز است و رشد قیمت ارز هم ناشی از رشد بسیار زیاد نقدینگی در کشور  بوده است؛ با افزایش نقدینگی و شتاب­گرفتن نرخ تورم، شاخص بورس هم همچون سپر تورمی عمل می­‌کند و ما با رشد شاخص کل روبرو هستیم.

صنایع ارزساز و کشاورزی مناسب برای سرمایه­‌گذاری

وی درباره مناسب­‌ترین گزینه برای سرمایه­‌گذاری هم گفت: مناسب­‌ترین بازار برای سرمایه­‌گذاری، چه سرمایه­‌گذاری در مقام اداره کسب‌­وکار باشد و چه از موضع خرید سهام، جایی است که امکان صادرات در آن باشد؛ این امری بدیهی است. در بخش مسکن که امکان تجارت خارجی ندارد و صادراتی نیست، حرکت قیمت‌­ها بسیار کندتر از بخش‌­هایی است که امکان صادرات و کسب ارز دارند. در آن بخش‌­ها، امکان کسب بازدهی قابل­‌قبول و مداوم از محل افزایش قیمت ارز هم وجود دارد.

البته باید به این موضوع نیز توجه داشت که صادرات باید در معرض خطر تحریم‌­ها نباشد. صادرات بخش قابل­ملاحظه‌­ای از کالاها و خدمات متاثر از تحریم‌­ها نیست. اما بخش­‌هایی مانند پتروشیمی و فولاد که ارقام عمده صادراتی است، در معرض تهدیدات جدیدی برای صدور است. در واقع، بزرگ‌ترین و محوری‌­ترین ابهام در بازار سرمایه آن است که شرکت‌­ها چقدر خواهند توانست بدون مزاحمت­‌های تازه به صادرات خود ادامه دهند و چقدر از پول صادرات به کشور برمی­‌گردد و دچار آسیب نمی­‌شود. یعنی همان طور که در بخش مسکن بزرگ‌ترین ابهام قدرت خرید مصرف‌کنندگان است، در حوزه بازار سرمایه نیز ابهام بزرگ این است که با توجه به محدودیت‌­ها و تحریم‌­ها، چقدر صادرات ممکن است.

 بخش کشاورزی و شرک‌ت­هایی که در این حوزه کار می­‌کنند، در سال­‌های اخیر رشد داشته و این رشد هم به‌­رغم کم‌­آبی و خشکسالی ادامه خواهد داشت. بنابراین صاحبان سرمایه‌­های کوچک می­‌توانند مستقیم به این حوزه وارد شوند. افزایش قیمت ارز و متعاقباً قیمت مواد خوراکی، امکانات تولید گلخانه‌­ای، و توسعه فن­آوری­‌های جدید تولید در کشاورزی، دامپروری، شیلات،.. نیز متضمن این رشد است و عده­‌ای را به این بخش جلب کرده است. متاسفانه در بازار سرمایه شرکت­‌های کشاورزی کمی برای سرمایه­‌گذاری وجود دارند، اما این امر مانع از آن نیست که اگر کسی برنامه‌­ای برای ایجاد کسب‌­وکار جدید داشته باشد، به­‌دلیل بویژه کم‌­ریسک بودن بخش کشاورزی، توجه جدی به امکانات این بخش نداشته باشد.

 

جهش ارزی نخواهیم داشت، اما به شرط

عبده تبریزی درباره قیمت آتی ارز هم گفت: قیمت ارز طبعاً با تورم حرکت خواهد کرد، اما اگر شرایط بسیار ویژه‌­ای به کشور تحمیل نشود، لزوماً نباید با جهش ارزی مشابه سال قبل مواجه شویم. دو عامل اثرگذار بر قیمت آتی ارز همان­‌هایی است که در سال گذشته داشته‌­ایم: تهدیدها، تحریم‌­ها و محدودیت­‌هایی که برای کشور ایحاد شده و بر اثر آن در تلاش­اند که صادرات نفت ایران را محدود کنند. طبعا چون یکی از مهم‌ترین منابع ارزی ما نفت است، همراه با فشار آمریکا برای کاهش صدور نفت ایران، عرضه ارز تحت تأثیر قرار می­گیرد و متناسب با آن، قیمت ارز متأثر ‌می‌­شود. همچنین متناسب با حجم نقدینگی که در داخل کشور ایجاد می‌­شود، قیمت ارز تحت تأثیر قرار می‌گیرد. با این وجود، در شرایط فعلی اگر اتفاق حاد و خاصی رخ ندهد و بانک مرکزی با تدبیر چند ماه اخیر حرکت کند، با پرش قیمت ارز مواجه نخواهیم بود و روند قیمتی ارز با تورم منطبق خواهد بود.

فرم ثبت نظر
نام
آدرس ايميل
متن نظر *
متن کنترلی را وارد کنيد *

در اين بخش نظری ثبت نشده است.
© Copyright 2011 iranfinance.net All Rights Reserved. Powered by : HomaNic.com | Developed by :