دوشنبه 31 اردیبهشت ماه 1403 | ثبت نام | ورود | کاربر مهمان  | فارسی   English
قیمت‌‌های ارز همواره بر حسب کمیت‌‌های پولی تعریف می‌شود؛ در ایران نیز طبعاً همین روال علمی معمول بوده است. چهل‌وچند سال است که قیمت ارز به استثنای وقفه‌های کوتاه سیر صعودی داشته است چرا که نقدینگی به دلیل کسری‌های عمده بودجه دولت، به دلیل بدهی عمده بانک‌ها به بانک مرکزی، به دلیل بدهی‌های بزرگ شرکت‌‌های دولتی به بانک مرکزی، به دلیل فروش ارز زیاد دولت به بانک مرکزی در روزهای خوش صادرات نفت و… رشدهای دائمی داشته است. امروز نیز سیاست‌گذار در اندیشه کنترل متغیرهای پولی است تا قیمت ارز را کنترل کند. اما وضعیت جاری متفاوت است. از سال ۱۳۹۷ رشد سطح عمومی قیمت‌ها از افزایش نقدینگی بیشتر بوده است. این را می‌توان چنین تعبیر کرد که متغیرهای تعیین‌کننده قیمت ارز حداقل تا حدی از کمیت‌های پولی فراتر رفته است. با توجه به وضعیت روابط خارجی جاری ایران، موقعیت برجام و تحریم‌ها، روشن است که متغیر «سیاست» اکنون تأثیر اصلی را بر قیمت ارز دارد؛ محدودکردن و محروم‌کردن ایران از دسترسی به ارزی که حاصل صادرات پرمشقت امروز کشور است، در کنار گرایش عمده به خروج سرمایه از کشور، عامل عمده افزایش نرخ ارز این روزهاست. به بیان دیگر، فقط بررسی معمول متغیرهای پولی توضیح نمی‌دهد که چرا قیمت ارز با این شتاب و سرعت بالا می‌رود، بلکه این عامل که ایران نمی‌‌تواند از بخش بزرگتری از ارز صادراتی خود استفاده کند، دلیل اصلی بروز وضعیت جاری است. وقتی نسبت نقدینگی به سطح عمومی قیمت‌­ها صعودی نیست، این بدآن معناست که سیاست‌گذار نباید به ابزار سیاست‌گذاری قدیم برای کنترل انتظارات مردم بپردازد؛ بدآن معناست که اقتصاد با سرعتی بسیار بالا به سمت نرخ‌های تجربه‌نشده تورم حرکت می‌‌کند. سیاستگذار باید بداند که در این شرایط فقط با کنترل متغیرهای پولی راه به جایی نمی‌‌برد، بلکه به‌‌علاوه بیش از آن‌که به دنبال کنترل نقدینگی باشد، باید به ترکیب «پول» و «شبه پول» در متغیر نقدینگی حساس باشد. عمده آن است اقداماتی انجام دهد که ارز کشور در دسترس قرار گیرد، و گرایش به خروج سرمایه از ایران آرام گیرد. در چنین شرایطی، پیش‌بینی اینکه قیمت ارز با دقت قابل‌قبول چه خواهد شد، ممکن نیست. تنها می‌توان گفت که روند افزایشی است، و سرعت تغییرات هم می‌تواند بسیار شدید شود. البته، چارتیست‌ها با نمودارهای خود سطوح مقاومتی را برای قیمت ارز و تغییرات آن تعریف خواهند کرد، ولی دقت این پیش‌بینی‌ها محدود است. افزایش قیمت دلار و تضعیف قیمت دینار در کشور عراق طی دو ماه اخیر دلیل مشابهی داشت، با این تفاوت که دولت عراق توانست با سرعت مذاکره کرده و وضعیت عادی را به بازار برگرداند. اگر سیاست‌‌گذار به اقدام عاجل دست نزند، و علت اصلی افزایش قیمت ارز (و به تبع آن سطح عمومی قیمت‌ها) را نادیده بگیرد، آحاد جامعه را در معرض این خطر عمده قرار می‌دهد که نرخ‌های تورم لجام‌گسیخته‌تری را تجربه کنند.
Print Send to Friends
دوشنبه 12 مهر ماه 1400 | hits : 663 | Code: 21976
پایان‌نامۀ آقای پوریا توانا با عنوان «ساختار سرمایه شرکت‌های بازار سرمایۀ ایران»

پوریا توانا در شهریور ۱۴۰۰ از پایاننامۀ کارشناسی ارشد اقتصاد مالیِ خود در دانشکدة مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف با عنوان «ساختار سرمایة شرکتهای بازار سرمایة ایران» دفاع کرد. دکتر غلامرضا کشاورز حداد و دکتر حسین عبده تبریزی استادان راهنمای این تحقیق بودند. چکيدۀ این پژوهش به شرح زیر است:

با توجه به تفاوت در ساختار نهادی کشور ایران با سایر کشورها، کدام یک از نظریههای ساختار سرمایه در مورد شرکت های ایرانی کاربرد دارد؟ قدرت توضیحدهندگی عوامل تعیینکنندة ساختار سرمایه شرکتها در بازار سرمایه ایران کدام است؟ بعد از ظهور نظریههای مختلف ساختار سرمایه، مطالعات تجربی بسیاری برای ارزیابی قدرت توضیحدهندگی این تئوریها انجام شد.

نتایج تحقیقات انجامشده این واقعیت را آشکار کرد که وجود تفاوت در ساختار نهادی کشورها بر روی رفتار و نحوۀ تصمیمگیری مدیران شرکتها در اتخاذ ساختار سرمایه مؤثر بوده است. روشن شده که عوامل تعیینکنندۀ ساختار سرمایه از تعداد محدودی از نظریهها بیشتر پیروی میکنند. در این مطالعه، برای پاسخدهی به سؤال تحقیق، از دادههای مربوط به صورتهای مالی ۳۵۸ شرکت عضو سازمان بورس و فرابورس ایران طی سالهای ۱۳۷۹ تا ۱۳۹۹ استفاده شده است. با استفاده از دادههای پنل مدل اثر ثابت و اثر تصادفی، عوامل تعیینکنندۀ ساختار سرمایه را بر روی نسبتهای بدهی کوتاه مدت، بلندمدت و بدهی کل آزمون کردهایم. نتایج به دستآمده تصویری از چگونگی مدیریت و تصمیمگیری مدیران شرکتهای بازار سرمایه ایران در استفاده از ابزارهای مختلف بدهی و سرمایه نشان میدهد.

پژوهش انجامشده بیانگر آن است که نظریۀ سلسله مراتبی در توضیح عوامل تعیینکنندۀ ساختار سرمایۀ شرکتهای بازار سرمایۀ ایران، نظریۀ برتر است.

کلیدواژهها: نظریة ساختار سرمایه، نسبتهای بدهی، و عوامل تعیینکنندۀ ساختار سرمایه
فرم ثبت نظر
نام
آدرس ايميل
متن نظر *
متن کنترلی را وارد کنيد *

در اين بخش نظری ثبت نشده است.
© Copyright 2011 iranfinance.net All Rights Reserved. Powered by : HomaNic.com | Developed by :