دوشنبه 31 اردیبهشت ماه 1403 | ثبت نام | ورود | کاربر مهمان  | فارسی   English
قیمت‌‌های ارز همواره بر حسب کمیت‌‌های پولی تعریف می‌شود؛ در ایران نیز طبعاً همین روال علمی معمول بوده است. چهل‌وچند سال است که قیمت ارز به استثنای وقفه‌های کوتاه سیر صعودی داشته است چرا که نقدینگی به دلیل کسری‌های عمده بودجه دولت، به دلیل بدهی عمده بانک‌ها به بانک مرکزی، به دلیل بدهی‌های بزرگ شرکت‌‌های دولتی به بانک مرکزی، به دلیل فروش ارز زیاد دولت به بانک مرکزی در روزهای خوش صادرات نفت و… رشدهای دائمی داشته است. امروز نیز سیاست‌گذار در اندیشه کنترل متغیرهای پولی است تا قیمت ارز را کنترل کند. اما وضعیت جاری متفاوت است. از سال ۱۳۹۷ رشد سطح عمومی قیمت‌ها از افزایش نقدینگی بیشتر بوده است. این را می‌توان چنین تعبیر کرد که متغیرهای تعیین‌کننده قیمت ارز حداقل تا حدی از کمیت‌های پولی فراتر رفته است. با توجه به وضعیت روابط خارجی جاری ایران، موقعیت برجام و تحریم‌ها، روشن است که متغیر «سیاست» اکنون تأثیر اصلی را بر قیمت ارز دارد؛ محدودکردن و محروم‌کردن ایران از دسترسی به ارزی که حاصل صادرات پرمشقت امروز کشور است، در کنار گرایش عمده به خروج سرمایه از کشور، عامل عمده افزایش نرخ ارز این روزهاست. به بیان دیگر، فقط بررسی معمول متغیرهای پولی توضیح نمی‌دهد که چرا قیمت ارز با این شتاب و سرعت بالا می‌رود، بلکه این عامل که ایران نمی‌‌تواند از بخش بزرگتری از ارز صادراتی خود استفاده کند، دلیل اصلی بروز وضعیت جاری است. وقتی نسبت نقدینگی به سطح عمومی قیمت‌­ها صعودی نیست، این بدآن معناست که سیاست‌گذار نباید به ابزار سیاست‌گذاری قدیم برای کنترل انتظارات مردم بپردازد؛ بدآن معناست که اقتصاد با سرعتی بسیار بالا به سمت نرخ‌های تجربه‌نشده تورم حرکت می‌‌کند. سیاستگذار باید بداند که در این شرایط فقط با کنترل متغیرهای پولی راه به جایی نمی‌‌برد، بلکه به‌‌علاوه بیش از آن‌که به دنبال کنترل نقدینگی باشد، باید به ترکیب «پول» و «شبه پول» در متغیر نقدینگی حساس باشد. عمده آن است اقداماتی انجام دهد که ارز کشور در دسترس قرار گیرد، و گرایش به خروج سرمایه از ایران آرام گیرد. در چنین شرایطی، پیش‌بینی اینکه قیمت ارز با دقت قابل‌قبول چه خواهد شد، ممکن نیست. تنها می‌توان گفت که روند افزایشی است، و سرعت تغییرات هم می‌تواند بسیار شدید شود. البته، چارتیست‌ها با نمودارهای خود سطوح مقاومتی را برای قیمت ارز و تغییرات آن تعریف خواهند کرد، ولی دقت این پیش‌بینی‌ها محدود است. افزایش قیمت دلار و تضعیف قیمت دینار در کشور عراق طی دو ماه اخیر دلیل مشابهی داشت، با این تفاوت که دولت عراق توانست با سرعت مذاکره کرده و وضعیت عادی را به بازار برگرداند. اگر سیاست‌‌گذار به اقدام عاجل دست نزند، و علت اصلی افزایش قیمت ارز (و به تبع آن سطح عمومی قیمت‌ها) را نادیده بگیرد، آحاد جامعه را در معرض این خطر عمده قرار می‌دهد که نرخ‌های تورم لجام‌گسیخته‌تری را تجربه کنند.
Print Send to Friends
چهارشنبه 15 مرداد ماه 1399 | hits : 1057 | Code: 21867
پایان‌نامه دکترا آقای فرید تندنویس با عنوان «طراحی مدل پایدار به منظور تشکیل سبد اوراق بهادار مبتنی

در روز شنبه ۱۳۹۹/۰۵/۱۱، آقای فرید تندنویس در دانشکدة مدیریت دانشگاه تهران با موفقیت از پایاننامة خود با عنوان «طراحی مدل پایدار به منظور تشکیل سبد اوراق بهادار مبتنی برشاخص و سبد شاخصی ارتقاءیافته با استفاده از خوشه‌­بندی براساس معیارهای شباهت پویا و مبتنی بر کاپولا» دفاع کرد. این پایاننامه به راهنمایی دکتر شاپور محمدی نگاشته شده و حسین عبده تبریزی عضو هیئت داوران این پایاننامه بود.

    مطالعه بر استراتژی­‌های مدیریت سرمایه‌­گذاری غیرفعال سبد سرمایه­‌گذاری تمرکز دارد و می­‌خواهد با­ ردیابی شاخص به عنوان رویکردی منفعلانه کار مدیریت سبد را دنبال کند. سبد شاخصی که از طریق سرمایه­‌گذاری براساس استراتژیی معین، هزینه‌­های معاملاتی را حداقل می­‌کند، در عین حال به دنبال کاهش ریسک سبد در گام بعدی است.

    این پژوهش در گام نخستین سبد سهام را با استفاده از تکنیک خوشه­‌بندی سری­‌های زمانی بر مبنای  شاخص تشکیل می­‌دهد. برای خوشه­‌بندی، از یک مدل بهینه­‌سازی صفر و یک استفاده می‌­شود. این مدل، براساس شباهت میان سری زمانی بازدهی، سهم‌­ها را به خوشه­‌هایی با بیشترین شباهت تقسیم می­‌کند و از هر خوشه یک نماینده را برای حضور در سبد سرمایه‌­گذاری مبتنی بر شاخص انتخاب می­‌کند.

    در این پژوهش، برای در نظرگرفتن شباهت میان سری­‌های زمانی، معیارهای متنوعی مورد استفاده قرارگرفته­‌اند؛ معیارهایی چون  ضرایب همبستگی پیرسون، کندال و اسپیرمن، ضرایب همبستگی مبتنی بر کاپولا و رویکردهای فاصلة پویا، شامل DTW و­EDR. به منظور درنظرگرفتن عدم­قطعیت پارامترهای مدل (معیار اندازه­‌گیری شباهت)از رویکرد بهینه­‌سازی پایدار (استوار) استفاده شده که مهم‌­ترین ویژگی آن، بی­‌نیازی به تخمین توزیع احتمال پارامترهای مدل است.

    در ادامة این پژوهش، از سبدهای موفق ایجادشده در این مرحله، به عنوان سبد مبنا برای تشکیل سبد شاخصی ارتقاءیافته استفاده می­‌شود. برای این کار، ماتریس واریانس­ـ­کواریانس میان بازدهی مازاد دارایی‌­ها که از مهم­ترین پارامترهای ورودی مدل است، به دو صورت تاریخی و پایدار تخمین زده می­‌شود.

    این مراحل بر روی شاخص ۵۰ شرکت فعال­‌تر بورس اوراق بهادار تهران در دورة بازدهی زمانی بهار ۱۳۹۴  تا پایان­  زمستان ۱۳۹۸ به شکل فصلی اجرا شده، و  نتایج آن در پایاننامه گزارش می­‌شود. محقق­ در سطح اطمینان ۹۵ درصد نشان می­دهد که دو سبد سرمایه‌­گذاری شاخصی مبتنی بر ضرایب همبستگی پیرسون و کاپولای گوسی موفق به ردیابی شاخص با نسبت بازار برابر با یک شده‌­اند. به علاوه خطای ردیابی سبد مبتنی بر کاپولای گامبل، نسبت به دیگر سبدها پایین­تر است.

تندنویس نشان می­‌دهد که  استفاده از بهینه­‌سازی پایدار در تشکیل سبد سرمایه­‌گذاری مبتنی بر شاخص به منظور در نظرگرفتن عدم ­قطعیت پارامترهای مدل مذکور، باعث کاهش معنی­دار خطای ردیابی می­شود. البته استفادة محقق از تخمین پایدار ماتریس واریانس ـ کواریانس منجر به بهبود عملکرد سبد شاخصی ارتقاءیافته براساس نسبت اطلاعاتی نمی­‌شود، و بهبود معناداری در نسبت اطلاعاتی سبد شاخصی ارتقاءیافته پدیدار نمی‌­شود.

فرم ثبت نظر
نام
آدرس ايميل
متن نظر *
متن کنترلی را وارد کنيد *

در اين بخش نظری ثبت نشده است.
© Copyright 2011 iranfinance.net All Rights Reserved. Powered by : HomaNic.com | Developed by :